Ćosić traži da se sa Vijećnice i Ferhadije uklone spomen ploče žrtvama agresije na BiH

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas zahtjev Gradu Sarajevu i općini Stari Grad. Zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija.

Kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski.

Ćosić je naveo da se ovim tablama podstiče mržnja prema Srbima, a podnio je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica.

Ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

"Prema pravilima suda koja se odnose na podnošenje zahtjeva za ocjenu usklađenosti sa Ustavom BiH. Ovaj zahtjev može podnijeti ili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na nečiju inicijativu. Ili se podnosi kao vid apelacije na rješenje nekog od sudova ili odluku organa institucija vlasti u BiH", kazao je Ćosić.

https://www.facebook.com/cosic.ljubisa/posts/241088247714279

Kako kaže Ćosić, njegov pravni tim je zahtjev koji se tiče Ustavnog suda u potpunosti kompletirao i pripremio. Odlučili su da prvo upute zahtjev Gradu Sarajevu i Starom Gradu da uklone sporne table sa Vijećnice, iz Ferhadije i ostalih lokacija.

Da izmijene nazive ulica koji, kako ističe, vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda.

Sačekaćemo njihov odgovor, nadamo se da će donijeti ispravnu odluku.

Ukoliko odluka bude negativna, žalićemo se nadležnom ministarstvu, a ukoliko i tu dobijemo negativnu odluku onda ćemo Ustavnom sudu podnijeti kompletiranu apelaciju.

Odnosno zahtjev za ocjenu usklađenosti sa Ustavom BiH. Na taj način ćemo jasno pokazati da ono što smo htjeli da riješimo kroz institucije sistema u BiH ne funkcioniše. Kao i da se potpuno ignorišu osjećanja srpskog naroda", ističe Ćosić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)