Krizni štab u Sarajevu predlaže produženje djelimičnog lockdowna za još sedam dana

Umjesto odgovora stručnjacima, premijer Forto twita
Umjesto odgovora stručnjacima, premijer Forto twita

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo predložit će danas vladi produženje aktuelnih mjera za još sedam dana.

Trenutne mjere su na snazi do 3. aprila, što znači da bi produženjem djelimični lockdown potrajao do 10. aprila.

Na Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom ostaje konačna odluka o tome da li će se ići u produženje ili popuštanje mjera.

Prema trenutnim naredbama, u Sarajevu ne rade ugostiteljski objekti, kladionice, bazeni, teretane, sportski i spa centri. Ipak, kafićima i restoranima je ostavljena mogućnost šalterske prodaje i dostave.

Privrednici željno isčekuju da im kantonalna vlast plati gubitke koje trpe zbog nemogućnosti obavljana djelatnosti u punom kapacitetu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, evidentno je da je sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika u blagom padu, kao i prosječan broj zaraženih.

Također, u posljednja tri dana je registrovan veći broj oporavljenih od zaraženih na dnevnom nivou.

No problem su i dalje pune bolnice i veliki broj preminulih. To zasigurno može biti vjetar u leđa za donošenje odluke o produženju mjera za još jednu sedmicu. Kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, što bi značilo rasterećenije otvaranje privrede.

Trenutno su hospitalizirane 722 osobe, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 519 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 203 pacijenta. U protekla 24 sata preminulo je 16 osoba.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori