U Sarajevu upravo izručen Darko Elez

Izručenje Eleza je realizovano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je bio veliki broj policajaca.

Očekivalo se da će Darko Elez koji je u decembru prošle godine uhapšen u Srbiji biti izručen danas Bosni i Hercegovini. Protiv njega će se voditi krivični postupak i suđenje. Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu. Nju je potvrdio ministar pravde Srbije. Izručenje Eleza je realizovano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kojeg osigurava veliki broj policajaca. Nakon toga će biti zadržan u Sudu BiH 24 sata, a nakon toga najvjerovatnije biti smješten u državni zatvor.

Kako je za Klix.ba kazao Elezov advokat Duško Tomić, sutra će biti održano ročište na kojem će se mu biti određen jednomjesečni pritvor.

"Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor za Darka Eleza na 30 dana. Ja sam se dogovorio sa postupajućem tužiocem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo. Njemu se ne može suditi za akciju 'Lutku' jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije. Njemu se može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužilaštvu BiH", kazao je Tomić.

Elez ima državljanstva BiH i Srbije. Prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH.

Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine u Beogradu po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje. Izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka". I također radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH. Među njima su ubistva:

  • počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine.
  • planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina. Nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe. koja je 2009.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori