Radnici “Skenderije” stali uz direktora Kapu: Firma se digla iz pepela

Smjena direktora

Radnici 'Skenderije' stali uz direktora Kapu: Firma se digla iz pepela
Foto: Radio Sarajevo

Smjena Amera Kape, direktora Centra Skenderija u Sarajevu najavljena je za danas na nezadovoljstvo radnika zbog čega je organizovana press konferencija Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH), te sindikalne podružnice Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija, piše Radio sarajevo.

"Vlada KS je najodgovornija za poslovanje ovog preduzeća. Naša obaveza je da stanemo uz interese radnika ove kompanije.To je razlog zbog kojeg smo, na njihovu molbu, sazvali ovu press konferenciju", Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Zatim je iznijela stav sindikata kojeg predvodi.

"Nemamo namjeru postavljati direktore. To nam nikad nije bio cilj. Jednostavno, ne možemo prihvatiti da retrogradne prakse zbog kojih građani masovno napuštaju BiH, budu nastavljene, posebno ne u KS, gdje su građani na posljednjim lokalnim izborima vrlo jasno rekli kakvu vlast žele, a vlast dala vrlo jasna obećanja", govori Beširović.

Skenderija je, prema njenim riječima, dugi niz godina bilo problematično sindikalno okruženje.

"Danas je Skenderija firma koja se digla iz pepela, gdje radnici ostvaruju svoja prava. Njih 94 su vrlo složni u tome da brane osobu kroz koju personificiraju to puno bolje radno okruženje", naglasila je Beširović.

Ova firma, kako kaže, mora biti na ponos Vladi KS, kao što je i grantskom sindikatu te im uputila niz pitanja.

"Ko i zašto želi promjenu u preduzeću koje se zaista ponovo vratilo u život? Zašto je bitno iz koje je stranke direktor ako preduzeće posluje dobro? Šta se desilo sa obećanjima datim građanima Sarajeva da je vrijeme nepotizma i korupcije završeno?", postavila je Beširović pitanje Vladi KS i premijeru Edinu Forti.

Haris Vukas, glavni povjerenik sindikalne podružnice Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija, rekao je im način na koji se radi smjena direktora nikako nije jasan. Dodao je da nije bilo novih zapošljavanja, već da je fokus bio na vraćanju dugova.

"Tokom ovog perioda direktor je uspio isplatiti 450.000 za dugovanja", naglašava on.

Dodaje da je direktor Kapo vratio ugašene sajmove, te da su se protekle godine plate isplaćivale iako je dva mjeseca 'Skenderija' bila potpuno zatvorena. Javnost je podsjetio da direktor ima važeći ugovor do 2024. godine.

Direktor 'Skenderije' Amer Kapo rekao je da mu je drago da je ovaj centar danas puno stabilnije preduzeće nego prije šest godina kad je stigao na funkciju.

"Bavio sam se poslom i time da Sarajevo dobije Zimsku čaroliju, koju je samo u decembru posjetilo preko 100. 000 građana. Nisam se obazirao na najavljenu smjenu, ali za danas je zakazano razrješenje i smjena direktora za 17 sati, pa ćemo vidjeti da li će se to dogoditi… Nasljednik dolazi u stabilno preduzeće kojeg će dalje moći da razvija. Ja kad sam došao završavao je mandat prethodnog direktora, nisam nikog smjenio. Došao sam u katastrofalnu situaciju, a sada svi mogu vidjeti kako izgleda Skenderija", poručio je Kapo.

Pročitajte više: Kantonalna vlast smjenjuje direktora Skenderije, radnici traže njegov ostanak

Pratite nas na Facebook akter.ba - Radnici "Skenderije" stali uz direktora Kapu: Firma se digla iz pepela

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori