Dodik o sankcijama: Znate da sam tamo, “muslimani” i Amerikanci rade protiv RS

Izjava

Dodik: Neće ovdje biti nikakvog rata
Foto: Printscreen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratio se danas novinarima ispred zgrade Vlade RS te je govorio o koracima koje će poduzimati u narednom periodu kada je u pitanju politika.

"U 2022. godinu ulazim sa željom da RS vratim ustavni položaj", novogodišnja je želja člana Predsjedništva, piše Radio Sarajevo.ba.

Ne odustaje ni od toga da se povuku izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina u BiH.

"Način na koji bi se mogli mi vratiti u zajedničke institucije, jeste da se iz pravnog prometa povuče, ukine, ili bili šta da mu se desi”, rekao je Dodik, te dodao da se trebaju povući i odluke Ustavnog suda BiH, upućujući na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, i šumama u RS.

Ako ne dođe do toga, prijeti da se predstavnici neće nikada vratiti u intitucije BiH koje su napustili u julu ove godine.

"Za nas je BiH velika nevolja, i velika regresija, niti je moguće napraviti nešto pozitivno. Zato mi kao sazreo narod imamo pravo tražiti svoj status", rekao je Dodik.

Iako nema namjeru da aplicira za američku vizu, član Predsjedništva MIlorad Dodik sarkastično predlaže da se u SAD i Veliku Britaniju pošalju izaslanici koji bi se borili protiv korupcije u tim zemljama.

Na pitanje novinara o najavljenim sankcijama o kojima je danas govorila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, Dodik je odgovorio u svom stilu i ponovo Bošnjake nazvao muslimanima.

"Šta mene pitate, znate da sam ja tamo. Pustite gospođu ona je nedonošće u pitanju. Ali onda to rade muslimani i Amerikanci zajedno, kao i neki mediji koji su njihovi. Sankcije to je više njihova nemoć, ali je svakako indikativno da se Bisera Turković ponaša kao portparol tih subjektiviteta", kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD je istakao da će vjerovatno doći do sankcija, kada su SAD u pitanju, da se predstavnici ove zemlje ponašaju arogantno, te da to zadovolja osobe poput bh. ministrice spoljnih poslova.

"To su njihove sankcije, nisu naše. Kaže da nisu sveto pismo. Nemam namjeru da tražim vizu za Ameriku, pa makar mi sutra ukinuli sankcije", rekao je Dodik, te dodao da je ne može zamisliti zemlju u kojoj se, kako navodi, poput Turković, ministri raduju sankcijama za svoje građane.

U poslednjih nekoliko mjeseci ulazio u diskusiju, prije svega sa novinarima, jer Bošnjake zove muslimanima, i danas je ponovo koristio taj naziv.

"Kada vidimo da muslimani organizuju proteste širom svijeta, važno je da pošaljemo poruku 9. janura", rekao je Dodik, pozivajući građane RS na proslavu 9. januara.

Podsjetimo, 9. januar koji se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu slavi kao praznik, Ustavni Sud BiH proglasio je neustavnim.

Pročitajte više: Dodik najavio udar na bh. pravosuđe: Posljednja akcija došla nam je kao “kec na desetku”

Pratite nas na Facebook akter.ba - Dodik o sankcijama: Znate da sam tamo, "muslimani" i Amerikanci rade protiv RS

rade

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori