Kantonalna vlast smjenjuje direktora Skenderije, radnici traže njegov ostanak

Smjena direktora

Kantonalna vlast smjenjuje direktora Skenderije, radnici traže njegov ostanak
(Foto: T. S./Klix.ba)

Iako ima ugovor do 2024. godine, direktor KJP Skenderija Amer Kapo bi mogao biti smijenjen s ove pozicije, na kojoj je od 2016. godine, kada je imenovan kao politički kadar SBB-a.

S obzirom na to da ova stranka nije na vlasti u Kantonu Sarajevo i ne čudi ovaj potez vladajuće trojke, ali ostaje pitanje ko bi mogao doći na njegovo mjesto. Poznato je samo da bi to trebao biti neko iz Naše stranke, piše Klix.ba.

Informaciju smo potražili od premijera Kantona Sarajevo i predsjednika Naše stranke Edina Forte, koji nam je kazao kako o smjeni odlučuje Nadzorni odbor, ali i kako u ovom trenutku ne može špekulisati o imenima.

"Imajući u vidu da izvještaji za 2019. i 2020. godinu nisu dobili potrebnu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo, zakon predviđa mogućnost smjene. Direktor Kapo ima reputaciju vrijednog i poštenog menadžera. Bez obzira na to što je na mjesto direktora imenovan politički, bilo bi poželjno da i u slučaju smjene ostane u timu i nastavi borbu za revitalizaciju Skenderije. Kapo, inače, ima rijetko siguran ugovor koji mu u slučaju smjene garantuje poziciju u firmi na neodređeno vrijeme", kazao je Forto za Klix.ba.

Skenderija, dodao je, mora doživjeti potpunu transformaciju kao prostor i mora biti ponuđena građanima kao jedinstvena infrastruktura s bogatim sadržajem tokom cijele godine.

Da ima siguran ugovor u Skenderiji kazao nam je i sam Kapo, koji je istakao i kako vjeruje da će njegova smjena biti izglasana, ali i kako ne žali zbog toga.

"Meni je, prije svega, zadovoljstvo da je Skenderija sada stabilna firma, s trenutno najboljim projektom u regionu – Zimska čarolija, koju je posjetilo više od 100.000 posjetilaca u toku jednog mjeseca, da su isplaćena sva dugovanja Poreznoj upravi, koja su bila oko million KM kada sam došao, da su plate redovne i da Skenderija ima svijetlu budućnost.

Jasno je da je ovo stvar političke prirode i to je njihov stav, jer to tako i ide. I ja sam 2016. godine imenovan politički, ali treba imati na umu i to kakvo sam stanje zatekao u preduzeću, a kakvo je ono sada. Danas Skenderija ima 94 uposlenika, nema dugova Poreznoj upravi, a smanjena su i dugovanja dobavljačima. Skenderija je u ovih šest godina nabavila toliko opreme da je postala tržišni lider u mnogim oblastima, a posebno kada je riječ o klizalištima", kazao je Kapo te dodao kako mu je u tome pomogla i Vlada Kantona Sarajevo, koja je prepoznala njihove ideje.

Ponukani najavljenom smjenom direktora Skenderije i razočarani tim da se stara praksa postavljanja podobnih umjesto sposobnih direktora nastavlja, radnici ovog preduzeća istakli su svoje nezadovoljstvo i iskazali podršku aktuelnom direktoru.

"Kada je preuzeo dužnost direktora, imali smo ogromne dugove, plata je kasnila, nisu nam uplaćivani doprinosi, bili smo skroz desetkovani kada je riječ o sajmovima, sve je bilo stalo. Međutim, Kapo je imao iskrenu namjeru i pristup za Skenderiju, počeli smo raditi i vratili smo dug od oko 1,3 miliona KM, imali smo i 85.000 KM prisilne naplate, više 450.000 KM tužbi radnika. Vratili smo sajmove, a sada imamo i redovne plate i doprinose", kazao je za Klix.ba Haris Vukas, glavni sindikalni povjerenik KJP Skenderija.

Znaju radnici da ne mogu utjecati na odluke o tome ko će biti direktor, ali se ne slažu s tim što se smjenjuje direktor za kojeg kažu kako je dobro radio svoj posao i kako je izvještaj o poslovanju iz 2019. godine neosnovano pao.

"Mi smo ranije imali probleme zbog direktora koji su nam ostavljali ogromne dugove. Teško smo poslovali, ali smo uspjeli riješiti te neke probleme i ne želimo da sada s nekim novim budemo u istom problemu kao prije", poručio je Vukas.

Pročitajte više: Sarajevo: Centar Skenderija može privući investitore kao jedinstven kulturni, sportski i privredni kompleks

Pratite nas na Facebook akter.ba - Kantonalna vlast smjenjuje direktora Skenderije, radnici traže njegov ostanak

Kantonalna vlast smjenjuje direktora Skenderije, radnici traže njegov ostanak

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori