Prof. Aida Čorbo: Nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece

Prof. Aida Čorbo: Nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece
Foto: Free pik

Nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece, ukoliko ih se budemo pridržavali olakšat ćemo ulogu roditelja i postići ćemo željene rezultate, odgojit ćemo zdrave i ispunjene ličnosti.


Pravila glase:

Ljubite i grlite mnogo svoju djecu.

Kada poljubimo naše dijete taj čin smanjuje agresivnost, poboljšava raspoloženje,
oslobađa se višak energije kod djeteta. Ljubljenje djece poboljšava emocionalnu vezu djeteta i roditelja. Dijete se u tom trenutku osjeća zaštićeno, sigurno i spokojno. Kada ljubite svoje dijete to utječe pozitivno i na njegov apetit.

Dijete će jesti bolje. Praktikujte ljubiti dijete prije spavanja jer će to uticati pozitivno na kvalitet dječijeg sna. Ljubljenje djeteta smanjuje strah kod djeteta i povećava njegovo samopouzdanje. Važna stavka je da kada ljubimo naše dijete mi mu u tom trenutku usput možemo govoriti neke odgojne stvari ili ih poučiti nečemu korisnom, jer u tim trenucima dok ljubimo dijete njegova pozornost je na visokom nivou.

Budite milostivi prema njima i poštujte ih.

Kada dijete plače posebno budite milostivi, spustite se na koljena i gledajte dijete u oči jer kontakt očima je veoma važan, zatim ga pitajte zbog čega plače. Nekada će kazati da plače bez razloga, nekada će navesti neki razlog, ponašajte se kao da je veoma važno to što vam govori jer na ovaj način vaša veza će postati jača i ono će imati potpuno povjerenje u vas. Kako poštujete svoje prijatelje, svoje goste, tako isto poštujte i svoje dijete, znate kako se kaže; “Što želiš sebi, poželi i drugom.” Vi želite da vas djeca poštuju, poštujte i vi njih.


Odvojite posebno vrijeme za njih, neka to bude šetnja, igra, ili nešto što vole


Ukoliko ste u toku dana bili zauzeti poslom i obavezama, onda pred spavanje odvojite 15 minuta za svoje dijete. Pitajte ga kako je provelo dan? Šta bi željelo sutra raditi? Ispričajte mu priču za laku noć, mazite ga i ljubite.

Čitajte im priče ili im izmišljajte priče.

Dozvolite im da i oni sami izmisle priču i ispričaju vam. Kada vam nešto govore pažljivo ih saslušajte. Naučite ih strpljenju i da nekada ne mogu odmah dobiti to što žele. Igrajte se sa svojom djecom. Dopustite im da plaču kada im se plače i neka vam ispričaju razlog zbog kojeg plaču.


Dopustite i dječacima da plaču, nemojte im nikada govoriti da muškarci moraju biti jaki i
da ne trebaju plakati.

Ohrabrite svoju djecu bez obzira na spol da iskažu svoje emocije i nemojte ih u tome sputavati nego im budite “rame za plakanje” i oslonac.
Naučite ih da materijalne stvari ne mogu nikada zamijeniti ljubav niti je nadomjestiti. Ukoliko imate više djece budite pravedni prema njima. Ako poljubite jedno dijete, poljubite i drugu djecu. Ako date jednom djetetu slatkiš, dajte svima. Ukoliko nemate dovoljno slatkiša za sve onda jednostavno nemojte nikome davati slatkiše.
Ukoliko imate djevojčicu i dječaka, poklon uvijek prvo dajte djevojčici, pa onda dječaku, jer su one dosta nježnije i to treba poštovati. Dječaci inače neće kazati: “Zašto si dala prvo sestri poklon?” Dok će djevojčice odmah primjetiti kome ste prvo dali, koja je boja papira i sve ostale detalje.
Koje pravilo vam se najviše dopalo? Šta biste vi uvrstili u ovaj spisak?

Magistrica pedagogije, Aida Čorbo

Pratite više: Prof. Aida Čorbo: Kako povećati samopouzdanje kod djece?

Pratite nas na facebook akter.ba – Prof. Aida Čorbo: Nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece

Prof. Aida Čorbo: Nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti