Prof. Aida Čorbo: Kako povećati samopouzdanje kod djece?

Samopouzdanje kod djece
Jasno objasnite djetetu da niko nije savršen

Magistrica pedagogije, Aida Čorbo, majka je troje djece: djevojčice od pet godina i dvojice dječaka od tri i po, odnosno jednu i po godinu.

Aida, pored svojih privatnih obaveza i profesije kojom se bavi posvećena je i hobiju. Naime, pokrenula je  YouTube kanal kako bi svim roditeljima pomogla da roditeljstvo shvate kao nešto najljepše što se čovjeku može dogoditi. Dijeli savjete koji mogu pomoći da sa svojom djecom razvijete odličan odnos.

Za naš portal Aida je pisala o temi Kako povećati samopouzdanje kod djece?

Kako povećati samopouzdanje kod djece?
Samopouzdanje proizilazi iz osjećaja kompetentnosti tako da samopouzdano dijete može pozitivno i realno razumjeti svoje sposobnosti koje proističu iz njegovih malih i velikih postignuća.
Roditelji vaše ohrabrujuće riječi mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja vašeg djeteta. Posebno kada usmjerite pažnju na trud i specifične sposobnosti svoga djeteta.
Pozitivan osjećaj koji svako dijete treba imati prema sebi jedan je od najljepših darova koje roditelji daju svojoj djeci u cijelom života. Kako biste na pravi način pomogli svome djetetu u tom smjeru trebate odigrati učinkovitu ulogu, zato ćemo vam pomoći u tome kroz savjete o podizanju samopouzdanja kod djece.


●Dajte djetetu priliku da bira i moć izbora: Ovakva prilika gdje djeca biraju i donose odluke ključ je samopouzdanja.

To im daje osjećaj hrabrosti i osnažuje njihovo samopouzdanje. Započnite sa treningom donošenja odluka na osnovnom nivou i postupno to unapređujte. Na primjer zamolite ga da odabere jelovnik za
doručak, hoće li jesti jaja ili palačinke. Kada želite izaći u park pripremite mu par odjevnih kombinacija i pitajte ga koju želi obući. Odabir između jednostavnih stvari od malih nogu ojačat će s vremenom njegovu moć odlučivanja. Na ovaj način dijete se priprema da u budućnosti može sa velikim povjerenjem odlučivati o složenim pitanjima.


●Odvojite se po strani: Roditelji koji čine sve za svoju djecu i brinu se o svim njihovim osobnim problemima, ni na koji način nisu postupili u njihovu korist. Budite strpljivi i prepustite djetetu da radi svoje.

Na primjer, roditeljima je mnogo lakše i brže odjenuti malo dijete (prije školske dobi), ali bolje je odstupiti i djetetu pružiti priliku da nauči nove vještine. Što se sa više izazova dijete suočava od najranije dobi to će se njegove sposobnosti snažnije razvijati. Ovo je jedan od najočitijih rezultata koji uvećava samopouzdanje kod djece, kada vide da mogu sami uraditi nešto bez vaše pomoći.


●Jasno objasnite djetetu da niko nije savršen: Djeca, posebno ona školske dobi bivaju pod stresom i počinju osjećati tjeskobu pokušavajući se natjecati sa svojim vršnjacima.

Zapravo oni traže način da dokažu da imaju različite prednosti u odnosu na svoje vršnjake. Vi kao mudar i razuman roditelj, morate svoje dijete osvijestiti da
niko na ovom svijetu nije savršen i da niko od njega ne očekuje da će on biti savršen. Način na koji ćete postupiti sa djetetom kada odredit će njegovo buduće ponašanje kao i nivo samopouzdanja. Zato kada se suočite sa njihovim pogreškama nemojte se ponašati tako da oni pomisle da je njihova vrijednost zanemarena zbog tih pogrešaka. Razgovorajte sa svojim djetetom o ovome.


●Dijete ne treba hvaliti bez potrebe, nemojte dijete uvjeravati da je nešto dobro uradilo, ako to nije tako.


●Dijete treba zamoliti da vam pomogne u kućanskim poslovima. Pomaganje u kućnim poslovima, naravno onima koji su u skladu sa uzrastom djeteta, daje osjećaj kompetentnosti djetetu.


●Nemojte ga uspoređivati sa drugom djecom, umjesto toga prepoznajte i vrednuje talente i egzistencijalnu prirodu svakog od svoje djece.


●Provodite vrijeme sa svojom djecom jer stvaranje snažnog odnosa sa djetetom jamčit će mu samopouzdanje u svim fazama njegovog života.

Magistrica pedagogije Aida Čorbo

Pročitaj više: Zašto djeca lažu i kako da se roditelji nose s tim

A.J.K.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)