Prihvaćen Mušićev zakon o usklađivanju penzija za pripadnike Oružanih snaga

Prihvaćen zakon

Mušićev zakon ne izjednačava potpuno ove dvije kategorije jer bi to, kako je on kazao, bilo finansijski neodrživo za Fond PIO i federalni budžet, ali će bar donekle ispraviti nepravdu

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je danas na sjednici po skraćenom postupku Prijedlog zakona koji za 2.300 pripadnika Oružanih snaga BiH, a koji će otići u penziju do 2027. godine predviđa koeficijent 1,29 za obračun penzija.

Po riječima predlagača tog zakona, zastupnika Zijata Mušića, time će donekle biti ispravljena nepravda prema tim pripadnicima Oružanih snaga budući da su oni od 1. marta 2018. godine, novim zakonom o PIO diskriminirani predviđenim koeficijentom 1,8 dok su njihove kolege u FBiH koje su do tada penzionisane dobile značajno veće penzije.

Mušićev zakon ne izjednačava potpuno ove dvije kategorije jer bi to, kako je on kazao, bilo finansijski neodrživo za Fond PIO i federalni budžet, ali će bar donekle ispraviti nepravdu.

Po Mušićevim riječima, primjena novopredloženog zakona će Federaciju BiH finansijski koštati 6,5 miliona KM sveukupno, računajući i posljednjeg od navedenih 2.300 pripadnika koji će u penziju otići do 2027.

Službeni naziv Mušićevog akta je Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

PREUZETO: FOKUS.BA

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori