Sarajevski policajci uputili oštro javno pismo ministru Katici: “Šta nas boli?”

Pismo ministru

Na adrese medija danas je stiglo pismo u čijem su potpisu policijski službenici MUP KS.

U pismu čiji se sadržaj odnosi na ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katicu, policajci problematiziraju i najavu zapošljavanje 100 mlađih inspektora.

Novinska agencija Patria objavljuje dijelove tog pisma i pitanja koja su policajci pod uvjetom anonimnosti uputili ministru Katici.

Šta nas boli? Boli kupovina helikoptera, a niko ne spominje da policajci već devetu godinu hodaju u jednom paru čizama i jednom paru cipela! Boli nas kupovina body kamera, a zadnju zimsku i ljetnu jaknu smo također dobili prije devet godina! Boli nas kupovina novih službenih znački, isto kao da ove stare nisu svrsishodne, posebno u doba kada je čitav kanton i država u dugovima radi pandemije COVID-19.

Ministar nam u ovom trenutku mijenja amblem, koji je simbol našeg MUP-a već duže od dvadeset godina, izmišlja neki novi, koji se valjda njemu više dopada ili je u pozadini samo stvar nabavki i tendera? Zašto se ministar nije sjetio po uzoru na ostale policijske agencije u našoj državi, da policajcima MUP-a KS kupi zimske, pletene kape za zimske uslove rada, jel važnije zaštititi nas i naše zdravlje od bilo čega ostalog ministre?“, dio je pisma policajaca.

Također, policajci ministra Katicu pitaju da li zna koliko je policajaca u MUP KS sa završenim fakultetima i magisterijima.

Da li znate koji je broj diplomiranih kriminalista i pravnika u činu policajac i stariji policajac, na ulici? Da li mislite ministre ikada na te ljude ili mislite samo na primanje Vaših novih kadrova? Zašto ministre ne objavite javno broj policijskih službenika koji su napustili Upravu policije u posljednje četiri godine, godine vašeg prvog i drugog mandata? Šta je razlog tome?

Pričate o uvođenju struke, uredu, tu Vas podržavamo, a da li Vi ministre Katica, smatrate da je veći stručnjak diplomirani kriminalist bez staža i iskustva u struci ili diplomirani kriminalist sa 10-20 godina iskustva u najnižim policijskim činovima, policajac na ulici sa VSS-om? Ko ministre misli na te ljude?

Na koji način ministre možemo imati motiv i volju za dalji rad, kad nemamo perspektivu i budućnost u svom kolektivu, kad smo svjedoci pogrešnih odluka na osnovu kojih će neko bez dana radnog iskustva postati odmah mlađi inspektor, po hijerarhiji šef/naciređeni, policajcima sa istom strukom i završenom školom, a koji su za razliku od njega 10 godina čuvali gradske ulice, doživjeli razne uvrede istresove, prošli puno toga ružnog i stekli neizmjerno iskustvo“, pitaju.

Policajci dalje pitaju da li ministar Katica svjesno vrši destabilizaciju MUP-a, dovodeći na šefovska mjesta osobe bez radnog iskustva.

Pogledajte kako to rade policije u zemljama regiona, kako to rade u modernim evropskim zemljama. Svi oni uzimaju najbolje iz svojih redova i daju im priliku za napredovanje, po potrebi i školuju svoje kadrove, samo ćemo mi u Kantonu Sarajevu, primiti neiskusne civile, da budu šefovi iskusnim policajcima!

Da li ste ministre pročitali Zakon o policijskim službenicima i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji? Znate li ministre da se po tom Zakonu i Pravilniku u slučaju nedostatka kadrova u činu Mlađeg inspektora 80 popunjava iz reda uposlenika Uprave policije, a 20 iz reda građanstva!

Da li to u MUP-u nedostaje 500 mlađih inspekora? lli ipak narednih 15 godina nećemo dati priliku sposobnim, školovanim i iskusnim uposlenicima da napreduju, iako im to zakon nedvojbeno omogućava? Svjesno kršite zakon, ministre!!! Svjesni ste toga“, navodi se u pismu.

Policajci tvrde da se i Sindikat osipa, te postavljaju pitanje da li se urušava policija KS.

Ne želite da nabavite novu uniforme i obuću, niti drugi neophodan MTS, a kupujete kamere i nove značke, planirate zapošljavanje novih ljudi bez neophodnog znanja i iskustva u struci da budu oficiri i da rukovode MUP-om i govorite da ćete ostvariti veliki napredak te institucije, naravno da hoćete, ali samo u korist onih koji ruše Bosnu i Hercegovinu i svaki dan vrijedno rade na njenoj destabilizaciji“, navodi se u pismu.

PREUZETO: sarajevskasehara.com

PROČITAJTE VIŠE: Uhapšen trojac iz Sarajeva koji je pljačkao Mostarce po tržnim centrima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori