Preminuo Elgin Baylor u 86. godini: Legenda Los Angeles Lakersa

Legenda Lakersa i dugogodišnji izvršni direktor Clippersa, Elgin Baylor umro je prirodnom smrću u Los Angelesu. Imao je 86 godina. Njegova supruga Elaine i kći Krystal bile su uz njega kad je mirno napustio ovaj svijet.

Baylor je karijeru započeo u Minneapolis Lakersima kao NBA novajlija godine 1958. S ekipom se preselio u Los Angeles 1960. godine, a posljednju utakmicu odigrao je u oktobru 1971. godine.

S Lakersima je odigrao 846 utakmica. Prosječno je bilježio 27,4 poena, 13,5 skokova i 4,3 asistencije. Njegov je bodovni prosjek treći po veličini u historiji NBA-a, odmah iza Michaela Jordana (30,12) i Wilta Chamberlaina (30,07). Baylor je sve vrijeme bio lider Lakersa u skokovima (11.463) i zauzima četvrto mjesto u bodovima (23.149).

Elgin je bio super zvijezda svoje ere - njegova brojna priznanja govore o tome - rekla je vlasnica Lakersa Jeanie Buss u izjavi. Bio je jedan od rijetkih igrača Lakersa čija se karijera protezala od Minneapolisa do Los Angelesa. Što je još važnije, bio je čovjek velikog integriteta, čak je služio svojoj zemlji kao rezervist američke vojske, često igrajući za Lakerse samo tokom vikenda.

Elgin Baylor, Izvor: sun-sentinel.com

Mnogi ga vide kao jednog od prvih „kompletnih“ igrača u svijetu košarke. Elgin Baylor bio je izrazito dobar šuter, dominantan u skoku i odličan asistent. Ipak, nikada nije osvojio šampionski prsten. Tada je ispred sebe imao nezaustavljivi Boston.

U Kuću slavnih primljen je 1977., a Lakersi su povukli njegov dres s 22. brojem 1983. godine. Kip u čast Bayloru prezentovan je ispred Staples Centera 2018. godine.

Nakon odlaska u penziju, trenirao je New Orleans Jazz od 1976. do 1979., a zatim je proveo dvadeset godina kao generalni direktor Los Angeles Clippersa.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)