Amerika sumnja u ispravnost podatka o AstraZeneca vakcinama

© Provided by CNBC
© Provided by CNBC

Američka zdravstvena agencija izrazila je u utorak zabrinutost da je AstraZeneca možda uključila zastarjele informacije iz kliničkog ispitivanja svoje vakcine Covid-19, što potencijalno dovodi u sumnju objavljene rezultate efikasnosti.

Odbor za nadzor sigurnosti podataka "izrazio je zabrinutost da je AstraZeneca možda uključila zastarjele informacije iz tog ispitivanja, što je moglo pružiti nepotpun prikaz podataka o efikasnosti", navodi se u izjavi američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

"Pozivamo kompaniju da radi sa DSMB-om na pregledu podataka o efikasnosti i osigura da što precizniji, najnoviji podaci o efikasnosti budu objavljeni u najkraćem mogućem roku."

NIAID predvodi glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci i dio je Nacionalnog instituta za zdravlje.

AstraZeneca nije odmah odgovorila na CNBC-ov zahtjev za komentar.

Izjava dolazi samo jedan dan nakon što su nalazi velikog američkog ispitivanja pokazali da je vakcina protiv koronavirusa koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu 79% efikasna u prevenciji simptomatskih bolesti i 100% efikasna protiv teških bolesti i hospitalizacije.

Podaci kasne faze ispitivanja na ljudima zasnovani su na više od 32.000 dobrovoljaca u 88 probnih centara u SAD-u, Peruu i Čileu.

Nalazi su dočekani kao "iznenađujuće pozitivni" i "dobre vijesti za globalnu zajednicu".

AstraZeneca je rekla da se planira pripremiti za primarnu analizu koja će biti predata američkoj administraciji za hranu i lijekove na odobrenje za hitnu upotrebu prije sredine aprila.

Vakcina Oxford-AstraZeneca privremeno je suspendovana u nekoliko zemalja nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih vakcinisanih ljudi. Međutim, AstraZeneca je u ponedjeljak rekla da neovisni DSMB nije utvrdio povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Ruud Dobber, izvršni potpredsjednik poslovne jedinice biofarmaceutike AstraZenece, rekao je u ponedjeljak za CNBC-ovu "Squawk Box" da je "vrlo ugodno vidjeti da čak i s povećalom Nadzorni odbor Data Saftey nije vidio nikakvu neravnotežu između cijepljene skupine i placebo grupa. "

"Dakle, to nam daje puno samopouzdanja," dodao je.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori