Premijer Forto ignorisao ugostitelje i male privrednike

Umjesto odgovora stručnjacima, premijer Forto twita
Umjesto odgovora stručnjacima, premijer Forto twita

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je na današnjoj press konferenciji o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu. Ovaj press organiziran je dva sata nakon što su predstavnici udruženja koja okupljaju ugostitelje, zanatlije, male privrednike, muzičare, hotelijere...

U Kantonu Sarajevo šetnjom od Vječne vatre ka zgradi Vlade KS protestovali su protiv uvođenja lockdowna zbog širenja zaraze COVID-19 od sutra od 20 sati do sedam ujutro u ponedjeljak.

Oni su tražili da im se obrati Forto, a nekoliko njih je i ušlo u zgradu Vlade, no do sastanka nije došlo. Potom je medijima stigla obavijest da će se kantonalni premijer obratiti javnosti u 15 sati.

On je kazao da je sjednica Vlade Kantona Sarajevo još u toku, te da se razmatraju nove mjere koje je preporučio Krizni štab Ministarstva zdravstva KS s obzirom na to da se epidemiološka situacija nije popravila. O ugostiteljima i drugim malim privrednicima nije govorio.

Upravo zasjeda Vlada KS i razmatra mjere koje je donio Krizni štab, koji je zasjedao danas ranije.

Od sutra djeca ne idu u škole i svi prelaze na online nastavu. To se odnosi na osnovne i srednje škole, i sve fakultete. Jedini izuzetak u obrazovnom sistemu bit će posebne škole za djecu sa posebnim potrebama. Vrtići još rade.

Razmatrat ćemo i druge mjere koje je predložio Krizni štab, Vlada je u toku, a o novim mjerama ćemo obavijestiti javnost.

Raspravljano je i o tome da je Federalni Krizni štab, prema informacijama koje imamo, iako nisu zvanične, preporučio mjere Federalnoj vladi.

Pitam ih zato, pitam premijera Novalića, ministra Mandića, koje mjere vam je vaš Krizni štab preporučio, koje ste vi donijeli i iz kog razloga ne slušate struku koja vam sjedi u vlasti - kazao je Forto. Forto je dodao kako će izaći u javnost ponovo u vezi s odlukama Vlade koje budu donesene.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH je ranije tražio da se potpuno obustavi nastava u ovom kantonu.

Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata, naveo je da Vlada mora riješiti njihov problem, te da ih ne interesuje sa kakvim se drugim problemima Vlada susreće.

- S kakvim se problemima trenutno Vlada susreće, to nas uopće ne interesuje, niti nas interesuju protesti ugostitelja. Jedino što nas ovdje interesuje je da zaštitimo zdravlje i živote prosvjetnih radnika, koji godinu na svojim leđima nose ovu pandemiju i rade najbolje moguće što mogu u ovoj situaciji - kazao je ranije Sivro.

Dodao je da je nekoliko prosvjetnih radnika u izuzetno teškom stanju, te je pozvao Vladu da razmisli da li će donositi odluke koje će i dalje ugrožavati njihove živote.

- Vlada KS i svi ministri trebaju imati na umu da mi imamo jednu kolegicu koja je na Podhrastovima i koja je u izuetno lošem stanju.

Imamo još nekoliko radnika koji su teško oboljeli i imaju težu kliničku sliku.

Neka razmišljaju o tome da li su spremni da donose odluke koje će i dalje ugrožavati zdravlje prosvjetnih radnika - objašnjavao je Sivro.

Navodi da u drugim kantonima nije zabilježen drastičan broj novozaraženih među prosvjetnim radnicima. Uprkos tome u pojednim kantonima se i dalje prakticira online nastava.

- Situacija je različita od kantona do kantona. Recimo, u Zeničko-dobojskom kantonu je dvostruko manji broj zaraženih radnika u prosvjeti i oni su već donijeli odluku da će sve prebaciti na online. Dakle, mi smatramo da Vlada KS mora postupiti minimalno kao Vlada ZDK - rekao nam je ranije Sivro.

IZVOR : FAKTOR

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori