“Nećemo zatvoriti radnje” poručili su na današnjim protestima

Virus je zatvorio brojna vrata, ugostiteljima u Kantonu Sarajevo će sutra naveče. Mnogo se njih danas skupilo u gradu protestujući zbog predstojećeg "lockdowna". Federalne vlasti naredile su vlastima da rade po svom. Neosvrćući se na protest nezadovoljnih ugostitelja, premijer KS saopštio je nove mjere.

Od sutra ponovo zatvaranje škola i potpuni prelazak na online nastavu. Nakon dugo vremena oglasio se i federalni ministar zdravstva. Umjesto da Federacija uvede ujednačene mjere, naređuju kantonima da ih donose u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Od kupovine u Sarajevu ovog vikenda nema ništa. Kanton se djelimično zatvara, pa osim lijekova, prehrane, medicinske opreme, druge trgovine neće raditi. Posebno su nezadovoljni ugostitelji koji su od Vlade KS zatražili, ni manje ni više, nego “lockdown” cijele zemlje.

“Ne može nas Forto zatvoriti, nije ustavno, mi nećemo zatvoriti svoje objekte, po kom ustavu, po kom zakonu, po kojim međunarodnim ugovorima? Hoćemo jednakost u cijeloj državi, ne u Kantonu, napravite zastavu za Kanton. Nećemo zatvoriti radnje”, poručuju nezadovoljni ugostitelji.

“Jel tražite potpuni ‘lockdown’ kantona ili zemlje? Potpuni ‘lockdown’ Bosne i Hercegovine, ako ćemo rješavati, ne samo Kanton Sarajevo da se uništava. Mi ugostitelji ne možemo dalje. Mi smo u ‘lockdownu’ godinu dana, od marta mjeseca”, tvrdi Adil Šurković, ugostitelj.

Poručili na protestima!

Forto se danas obratio putem medija. Ugostitelje nije ni pomenuo, a novinari nisu imali mogućnost postavljanja pitanja. Nova odluka, zatvaraju se i škole.

“Sve škole idu na online nastavu putem interneta, djeca ne idu u školu od sutra. Ovo se odnosi na osnovne i srednje škole, i odnosi se na sve fakultete. Jedini izuzetak su škole za djecu sa posebnim potrebama, vrtići još uvijek rade”, kaže premijer KS.

Kanton Sarajevo je danima unazad najveće žarište virusa. Na kriznom štabu u ponedeljak odlučili su se za zatvaranje. Tada je zasjedao i Federalni krizni štab.

“Želim pitati Federalnu vladu, premijera Novalića, ministra Mandića koje mjere vam je vaš krizni štab preporučio, a koje ste vi donijeli i iz kog razloga ne slušate struku koja vam sjedi u Vladi”, pita Forto.

A ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koga novinari mjesecima nisu imali prilike pitati zašto nisu nabavljene vakcine, danas je stao pred kamere i to dva puta. Jednom, nakon primljene vakcine, drugi put nakon sjednice Vlade.

“Što se tiče mjera, one su od 11 mjeseca kontinuirane, insistiramo na kontinuitetu mjera. Ovaj put smo promijenili to da umjesto što preporučujemo kantonima da u skladu svoje epidemiološke situacije proglašavaju strožije mjere sada im naređujemo”, poručuje Mandić.

Federalna vlada naređuje kantonima, kantonalne vlasti inspekcijskim organima. Strožija kontrola mjera i kazne za one koji ih ne poštuju, prenosi N1.

(Admir Oručević)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori