Novalić ostaje premijer FBiH, Sud BiH odbio da mu zabrani rad

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je na ročištu u srijedu, 10. marta, od Suda BiH da usvoji prijedlog mjera zabrane o privremenom udaljavanju s funkcija premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministrice financija i dopremijerke Jelke Miličević, do prvostepene presude u predmetu Novalić i drugi.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da optuženima u aferi "Respiratori" zabrani rad.

To znači da će federalni premijer Fadil Novalić moći nastaviti obavljati dužnost, kao i ministar finansija Jelka Milićević. Ovu informaciju je za portal Kliks potvrdila advokat Senka Nožica koja brani Milićevićevu.

Ostali opruženi su slučaju su Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Tužilaštvo je za Novalića i Milićević tražilo mjere zabrane obavljanja dužnosti do izricanja prvostepene presude, zabranu posjećivanje službenih prostorija i sastajanja s određenim osobama i svjedocima.

Odbrana premijera ranije je saopštila da je prijedlog Tužilaštva BiH paušalan i da se zasniva na pretpostavkama.

Naglašeno je da se prema optuženom mora imati presumpcija nevinosti te da je Tužilaštvo iste argumente koristilo i kada su tražili pritvor u maju prošle godine, kada je Sud odbacio takav zahtjev.

Pročitaj više: Slučaj “Respiratori”: Tužilaštvo zatražilo zabranu rada Novaliću i Milićević u Vladi FBiH sve do izricanja presude

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori