Slučaj “Respiratori”: Tužilaštvo zatražilo zabranu rada Novaliću i Milićević u Vladi FBiH sve do izricanja presude

Na današnjem ročištu u predmetu protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i drugih Tužilaštvo BiH je zvanično zatražilo da Sud zabrani rad Novaliću u Vladi FBiH, kao i ministrici finansija Jelki Milićević.

Zabrana rada Novaliću i Milićević

Tužilaštvo BiH traži da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj. Vlade FBiH, te izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces. Pravdaju to i praksom većine zapadnih zemalja s obzirom na to da je riječ o značajnom sudskom procesu.

Foto: Screenshot YT

"Ukoliko Sud ne zabrani njihov rad, onda bismo došli u situaciju da se optuženi sastaju sa svjedocima i rukovode njima. Zatim će se pojaviti pred ovim sudom u postupku svjedočenja", navode iz Tužilaštva.

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka. Traže da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te sastajanje sa svjedocima.

Fahrudin Solak (Foto: T. S./Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: T. S./Klix.ba)

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u preduzeću "Srebrena malina", kao i zabrana sastajanja sa svjedocima.

Ukoliko Sud BiH prihvati ovaj zahtjev Tužilaštva BiH, rad kompletne Vlade FBiH bit će upitan. Vlada je svakako u tzv. tehničkom mandatu jer od izbora 2018. nikada nije formirana nova.

Odbrana premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića smatra da je prijedlog Tužilaštva BiH o zabrani rada premijera i zabrana sastajanja sa svjedocima paušalna i da se zasniva na pretpostavkama.

Naglašaneo je da se prema optuženom mora imati presumpcija nevinosti te da je Tužilaštvo iste argumente koristilo i kada su tražili pritvor u maju prošle godine, kada je Sud odbacio takav zahtjev.

U odgovoru Tužilaštvu na današnjem ročištu navodili su brojne primjere. Počeli su od toga da je riječ o neutemeljenom zahtjevu te da svjedoci u ovom predmetu nikada nisu prijavili da imaju neki pritisak. Rekli su da svoj posao obavljaju bez ikakvih pritisaka i problema.Time su aludirali na izjavu sekretara Vlade FBiH. Odbrana smatra da bi, ukoliko bi Sud premijeru zabranio rad, došlo do niza poremećaja u FBiH. Naveli su primjer uloge premijera u radu Fiskalnog vijeća BiH, ali i niza drugih poslova.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Počelo suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori