Potražnja za automobilima u EU i dalje jako pada

Potražnja za autima u EU i dalje jako pada
automobili na parkingu

Europska potražnja za automobilima ponovno je snažno pala u februaru, pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa. U Hrvatskoj je pad bio znatno blaži nego u januaru, pokazao je izvještaj Udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u 26 zemalja EU (bez Malte) u februaru registrirano 771.486 novih automobila najmanje u tom mjesecu još od 2013. godine. Podatak pokazuje pad europske potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjem nivou. U januaru je potonula 24 posto.

Najmanje novih automobila traže Španjolci

Mjere ograničenja i neizvjesnost zbog korone zakočile su potražnju i u drugom mjesecu ove godine. ACEA ukazuje na pad potražnje na sva četiri vodeća europska tržišta.

Najsnažnije je pala potražnja u Španjolskoj, za 38.4 posto. Slijede Francuska, Njemačka i Italija gdje se smanjila otprilike za petinu. Najblaži pad bilježila je Italija koja je registrirala 12 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Evo kakva je situacija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u februaru prema ACEA-inim podacima registriran 3421 novi automobil, što je za 4.3 posto manje nego u februaru prošle godine. U januaru je njihov broj bio manji 21.9 posto u odnosu na prošlu godinu.

U prva dva ovogodišnja mjeseca u 26 zemalja EU registrirano je ukupno 1.4 milijuna novih automobila, za 21.7 posto manje nego u istom razdoblju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u sjanuaru i februaru potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gdje je gotovo prepolovljena. Slijedi Njemačka gdje je smanjena za četvrtinu. Francuska i Italija bilježile su osjetno blaži pad, za 14.2 odnosno 13.1 posto.

U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 6319 novih automobila, što predstavlja pad od 13.3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kakva že statistika biti u narednom periodu, ostaje da vidimo.

Pročitaj više: Porsche učestvuje u prikupljanju sredstava za proizvođača automobila Rimac

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori