Srbija i BiH vraćaju mjere, uvode policijski sat i lockdown: “Mi smo žarište Europe”, Sarajevo najteže!

Sarajevo najugroženije
centar sarajevske čaršije

Brojevi novozaraženih covidom-19 nakon dužeg pada posljednjih sedmica ponovno naglo rastu u BiH i Srbiji.U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrirano čak 824 novozaražene osobe nakon što su obrađena 1.952 testa. Od jučer je preminulo devet osoba. Prema jutrošnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, na bolničkom liječenju se nalazi 695 pacijenata od čega 534 na KCUS-u i Podhrastovima, a 161 u Općoj bolnici. Na respiratorima se nalazi 28 pacijenata.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.057.

Jučer je u BiH potvrđeno više od 1600 novih zaraza i 53 umrle osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19, a s ovim se brojkama BiH vratila na stanje kakvo je bilo u decembru 2020., kada je trajao drugi val epidemije.

Nakon testiranja nešto više od 5300 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1173 osobe iz Federacije BiH, 362 iz RS-a, te kod 71 iz distrikta Brčko. Svaka od tih administrativnih jedinica unutar BiH vodi svoju evidenciju o epidemiološkoj slici, no ti podaci uglavnom ne odražavaju realno stanje na terenu, jer njihovo objedinjavanje dugo traje.

Tako je Zavod za javno zdravstvo sarajevskog kantona izvijestio kako je samo u ovom dijelu zemlje od ponedjeljka evidentirano više od 550 novozaraženih. Ovo predstavljala gotovo polovinu svih slučajeva u Federaciji BiH koja se sastoji od deset kantona.

Najteže je stanje u Sarajevu

No stanje na području Sarajeva je najteže jer je, uz više od 4700 aktivnih slučajeva koliko ih je sada evidentirano, tamo u dvije bolnice predviđene za smještaj oboljelih od covida trenutačno na liječenju čak 688 pacijenata s težom kliničkom slikom.

Prema dostupnim analizama trenutačna incidencija, broj novozaraženih na 100 hiljada stanovnika u jednoj sedmici. Sarajevo ima 1034. Preciznih podataka o incidenciji na nivou entiteta i države nema.

Lokalne vlasti uvode policijski sat

Vlasti i u drugim kantonima unutar Federacije BiH upozoravaju kako se stanje ubrzano pogoršava. Takva upozorenja, osim iz Hercegovačko-neretvanskog, dolaze i iz Tuzlanskog te iz Srednjobosanskog kantona. Zbog toga su odlučili uvesti dodatna ograničenja kretanja u noćnim satima pa je sada tako kretanje zabranjeno od 22 navečer do pet sati ujutro.

"Ovu smo naredbu donijeli jer je teško stanje i zbog toga što se bolnice sve više pune", kazao je u utorak kantonalni premijer Tahir Lendo.

U većini BiH prekinuta je nastava u školama i ona se ponovo odvija u online formatu. Za sada nema dodatnih ograničenja rada ugostiteljskih objekata i trgovina koje mogu raditi tokom cijelog dana.

Vakcinacija u BiH gotovo da i nema jer Federacija BiH još nije uspjela kupiti niti jednu dozu vakcina. U Republici Srpskoj trenuto čekaju nove isporuke naručenog ruskog Sputnika V.

"Sarajevo je trenutno najveće žarište Europe"

"Sarajevo je trenutno najveće žarište u Europi. Mi smo Bergamo", rekao je predsjednik vlade Sarajevskog kantona Edin Forto na sjednici županijske vlade održanoj u ponedjeljak ujutro.

Glavni grad BiH je proteklog vikenda bio suočen s "mini lockdownom", čiji je cilj bio pokušati spriječiti daljnji eksponencijalni rast broja novozaraženih. Lokalne su vlasti svjesne kako ta mjera ne može dati posebne rezultate ako se ne primjenjuje u svim dijelovima zemlje.

Novi skok korona brojki u Srbiji, više od 5000 novozaraženih

Srbija u utorak bilježi novi skok korona brojki s više novozaraženih, umrlih i hospitaliziranih nego dan prije.

U danu kad su srbijanska vlada i njezin Krizni štab odlučili uvesti petodnevno zatvaranje zdravstvene vlasti prijavile su 31 smrtni ishod infekcije koronavirusom. Registrovan je 5201 novi slučaj među 17.782 testirana uzorka.

Na bolničkom liječenju je 4671 pacijent, od kojih 211 treba intenzivnu skrb i respiratore.

Samo dan prije, u ponedjeljak, od 15.265 testiranih svaki treći je bio pozitiva. Ukupno 4634, a prijavljeno je 28 umrlih, dok je na covid-odjelima bilo 4516 pacijenata, a 219 na respiratorima.

Foto Pavle Kaplenac

Srbija uvodi petodnevno zatvaranje, stručnjaci mjere smatraju nedostatnim

Srbija je, suočena s višednevnim porastom zaraza koronavirusom i sve većim pritiskom na zdravstveni sistem. U utorak odlučila uvesti privremeno petodnevno zatvaranje tokom kojeg će raditi samo prehrambene trgovine, apoteke i benzinske stanice. Stručnjaci tvrde da te mjere nisu dostatne.

Odluku o ograničenju radnog vremena, koje počinje večeras u 21 sat, a trajat će do ponedjeljka 22. marta u šest ujutro. Novinarima je poslije jutrošnje sjednice Kriznog štaba saopćila premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da te mjere ne znače uvođenje policijskog sata ni zabranu kretanja, već da su prije svega potpora zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu u cijelosti.

"Ovo je kompromisno rješenje koje će biti na snazi pet dana", objasnila je Brnabić. Iako je medicinski dio Kriznog štaba insistirao na dvosedmičnom zatvaranju kako bi se presjekao trend širenja zaraze i smanjio pritisak na covid-odjele bolnica širom Srbije i zdravstveni sistem.

Najavljuju se nove doze vakcina

Srbijanska premijerka najavila je da bi krajem marta ili početkom aprila trebao stići novi kontingent s pola miliona kineske vakcine Sinopharm. U ponedjeljak se očekuje još 60.000 doza tog američko-njemačkih vakcina, a do kraja ove sedmice i nove količine ruskog Sputnika V.

Srbija na raspolaganju ima još i vakcinu AstraZeneca za koje Brnabić kaže da je "fantastično jer brzo stvara antitijela". Međutim "zbog negativne kampanje ljudi razmišljaju o tome hoće li se vakcinisati".

Brnabić je pozvala građane da odustanu od dvojbi i prihvate vakcinaciju, jer je "svaka vakcina je bolja nego ostati nezaštićen". U Srbiji je do ponedjeljka, prema službenim podacima, primijenjeno ukupno 2.029.388 doza cvakcina, od toga su 790.852 druge doze. 

Pročitaj više: Reakcije na zatvaranje Kantona Sarajevo

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori