Mobilni uređaj ne biste trebali puniti preko noći, a evo i zašto

pexels-steve-johnson-1028674
Photo by Steve Johnson from Pexels

Možda ste već čuli upozorenja da svoj mobilni uređaj ne punite tokom noći. Svakako isključite punjač nakon što dosegnete 100% baterije. Strašni scenariji koji se vežu za ovu situaciju svakako jesu prenapuhani, ali i dalje biste trebali obratiti pažnju da li vam se mobilni uređaj puni cijelu noć. Evo i zašto!

Mobilni telefoni sadrže litij-ionsku bateriju koja ima mogućnost punjenja. Te baterije se dosta brže pune u odnosu na tradicionalne. Zbog toga svoj iPhone ili Android telefon kada priključite na punjač, vrlo brzo dostignete procenat od 80%. Međutim, kao što svi već znamo, baterija nam ne traje dugo. Rijetko imamo sreće da prođe čitav jedan dan, bez da nam telefon ostane na 1%.

Razlog za to je i što su naše baterije na telefonima relativno male i nemaju velik kapacitet. Ali onaj drugi dio, i važniji, jeste način na koji koristimo svoj telefon. Stalno provjeravanje elektronske pošte, slanje poruka, slušanje muzike ili igranje igrica su aktivnosti koje istroše jednokratno punjenje. To je uzrok da naši telefoni budi ugašeni i prije nego to očekujemo.

Iz tog razloga, mnogi ljudi svoje telefone pune preko noći. Tada ste sigurni da ćete se probuditi s 100% napunjenim telefonom. Za početak dobre vijesti! Ne možete prekomjerno napuniti bateriju telefona. Vaš telefon prestaje da crpi energiju sa punjača kada dostigne svoj maksimum.

Koje su loše vijesti?

Iako punjač isključuje crpljenje energije kada dostigne svoj vrhunac, punjać će tokom noći nastaviti da puni bateriju. Kada vaš telefon prirodno sam izgubi koji procenat, punjač će se truditi da to odmah nadoknadi. Ovo kalkulisanje može dovesti do povišene zagrijanosti telefona, što može rezultirati smanjenim kapacitetom.

Baterije koje se mogu puniti osuđene su na propast od samog početka. One neprestano propadaju od trenutka kada su prvi put upotrijevljene. To rezultira postepenim gubitkom da zadrže naboj. Zato oni koji posjeduju telefon više od nekoliko godine mogu da primjete da se njihova baterija puno brže prazni.

Zadržavajući telefon na punjaču preko noći, zapravo smanjujete njegov kapacitet.

Šta kažu stručnjaci?

Nemojte čekati  da se vaš telefon približi 1%. Stručnjaci preporučuju da se telefon napuni čim dosegne do 35 – 40%. Morate obratiti pažnju na temperaturu uređaja, a obavezno skinite futrolu prije punjenja. Gubitak kapaciteta uglavnom postaje primjetan tek nakon druge godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori