Porsche učestvuje u prikupljanju sredstava za proizvođača automobila Rimac

izvor: akter.ba
izvor:akter.ba

Porsche sudjeluje u krugu financiranja Rimac Automobila u kojem će proizvođač električnih superautomobila prikupiti 130 miliona - 150 miliona eura (157 miliona - 181 milion dolara), rekao je vlasnik Mate Rimac.

Prikupljanje sredstava trebalo bi biti završeno za dva do tri mjeseca, a još jedan krug planiran je za kraj godine, rekao je Rimac za trgovinski časopis.

Porsche je vlasnik 15,5% udjela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udio na nešto manje od 50% u sporazumu koji bi također uključivao prijenos Volkswagenove marke super automobila Bugatti na Rimac, rekao je Automobilwoche.

Volkswagen i Rimac u nedjelju nisu bili odmah dostupni za komentar.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je ranije ovog mjeseca da su u toku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija i da bi Rimac mogao igrati ulogu jer su brendovi u dobrom tehnološkom stanju, dodajući da se odluka očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

Rimac je razvio električnu platformu superautomobila koju isporučuje drugim proizvođačima automobila, uključujući automobile Pininfarina.

"Supercari imaju ograničeno tržište, tržište komponenata je mnogo veće. Zbog toga planiramo proširiti našu kompaniju," rekao je Rimac za Automobilwoche.

To uključuje planove za više nego udvostručavanje radne snage Rimac Automobila do početka 2023. na 2.500 sa 1.000 trenutno, rekao je.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)