Šta je ponuda “Kanada” u procesu nabavke respiratora i u kojem kontekstu je tužilaštvo propituje

Ponuda "Kanada"

Na posljednjem ročištu Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori" prilikom ispitivanja svjedokinje zaposlene u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na površinu je izdignut jedan novi detalj. To je tzv. ponuda "Kanada", a koja nije prihvaćena.

Radilo se o ponudi za nabavku 100 respiratora. Ipak, vlast u FBiH se nije odlučila za tu nabavku, a razlozi su za sada nepoznati. Da li je presudna bila cijena, vrsta respiratora ili rok isporuke, nije poznato.

Ponuda "Kanada" do posljednjeg ročišta gotovo da i nije spominjana u kontekstu rasprava i analiza u vezi sa spornom nabavkom kineskih respiratora. Stoga se i odbrana optuženih žalila Sudu da Tužilaštvo BiH koristi dokaze o kojima odbrana nije upoznata.

Tužioci su sekretaricu Fadila Novalića Bahru Džaku suočili s viber prepiskom koju je imala s premijerom. U kojoj ona spominje famozna ponuda "Kanada".

U toj prepisci Džaka šalje premijeru Novaliću: "Ponuda 'Kanada' je otišla jučer u koverti profesorici Izetbegović na KCUS i na njenom je stolu". Novalić odgovara: "OK", a sljedeća poruka u nizu je njena i glasi: "Otišlo Fikretu, sve ok".

Ovo Džaka objašnjava tako što kaže da ne zna šta je ponuda "Kanada" i da je to pisalo na papiru koji se nalazio na stolu premijera Novalića, a koji joj je on tražio, jer nije mogao da ga pronađe.

S obzirom na to da je taj dan slala nezvaničnu poštu za Izetbegović, tvrdi da je slučajno i taj papir dostavljen direktorici KCUS-a.

"Ponuda 'Kanada' je greškom otišla na KCUS", rekla je Džaka.

Ako je Novalić pročitao poruku u kojoj je pisalo da je ponuda otišla profesorici Izetbegović na KCUS, a ako je to bila greška, kako tvrdi Džaka, zašto je onda Novalić napisao kratko "OK". Da li zato što je ta ponuda trebala biti dostavljena na KCUS?

Nejasno je u ovom trenutku šta je podrazumijevala ponuda "Kanada". Svjedokinja Džaka je kazala da je Novalić na mail dobio ukupno dvije ponude u tom periodu. Jednu od Fikreta Hodžića za respiratore, a druga se odnosila na nabavku zaštitne opreme.

Kako nezvanično saznajemo, upravo se i ponuda "Kanada" odnosila na nabavku respiratora. Ali je nepoznato zašto je odbijena, koja je cijena ponuđena i ko je donio odluku. Ročište Novaliću trebalo bi otkriti te detalje, kao i razjasniti zašto je bilo kakva ponuda prosljeđivana samo KCUS-u.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori