Preminula dvoipogodišnja djevojčica koja se od srijede borila za život, roditelji uhapšeni

Djevojčica preminula od zadobijenih povreda

Preminula je dvoipogodišnja djevojčica koja se od srijede borila za život u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, gdje je primljena s teškim povredama.

Direktor Klinike doktor Goran Roić saopštio je da se to dogodilo uprkos svim poduzetim terapijskim mjerama i iznimnim naporima intenzivističkog tima.

U cijelosti prenosimo saopštenje Klinike za dječje bolesti Zagreb:

- S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu sa tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti. Što je, nažalost, potvrđeno. Počivala u miru, navodi se u priopćenju ravnatelja KDBZ-a Gorana Roića.

Zbog smrti djevojčice, mijenjat će se i kvalifikacija kaznenog djela teškkih tjelesnih povreda u kazneno djelo teškog ubistva. Ako Županijsko državno odvjetništvo dobije informacije o mogućim nepravilnostima u sistemu, moguće je da se istraga proširi i na institucije.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacija kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret. Tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo iz člana 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti. Izjavila je županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital.

Kaznenim zakonom za to kazneno djelo predviđeno je od 3 do 15 godina zatvora.

Hoće li se raditi uviđaj i za odgovornost u sistemu, Šmital odgovara da ako dobiju informacije da postoje nepravilnosti mogu proširiti i u tom pogledu.

Podsjetimo, dovezena je iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga.

Policija je utvrdila da ju je majka 31. ožujka zlostavljala udarajući je, zbog čega je djevojčica zadobila teške ozljede. Roditelji su u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a sada im prijeti gonjenje zbog kaznenog djela teškog ubistva. Ostalo troje djece iz porodice smješteno je u usvojiteljsku porodicu, a zbog svega smijenjen je direktor novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. No to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno biološkim roditeljima unatoč službeno zabilježenim znakovima nasilja u porodičnom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac, ispitani su jučer u Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu. Djelom su priznali krivicu za djetetove teške ozljede. Majku se dosad tereti za nanošenje posebno teške tjelesne povrede, a ukupno je se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U očevu slučaju to se odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvoipogodišnje djevojčice. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u porodici.

Preostalo troje djece smješteno je u usvojiteljsku porodicu, kod njih nisu utvrđene nikakve ozljede.

Djevojčica je i jutros bila u vrlo kritičnom stanju, provodili su se dodatni dijagnostički testovi kojima se nastojalo utvrditi stanje vitalnih funkcija i objektivizirati stepen oštećenja moždanih struktura, doznao je jutros HTV.

No, nažalost, izgubila je bitku za život, povrede su bile preteške

IZVOR: HRT

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)