Pogledajte kako izgleda košarkaško igralište oslikano grafitima

Oslikani teren je sa površinom od 800 m² jedan od najvećih te vrste u Evropi.

Košarkaško igralište dobilo je novu dimenziju. Italijanski ulični umjetnik Piskv kreirao je street-art djelo. Rimskom kvartu Scalo San Lorenzo poklonio je novi život pred ovogodišnje izdanje takmičenja Red Bull Half Court. Riječ je o košarkaškom turniru u formatu 3x3, koji slavi spoj čarobne igre pod košem i ulične umjetnosti.

Lokalni košarkaški teren u Rimu je tako dobio novo ruho za 2021. godinu. Sada je spreman da bude pozornica za atraktivne poteze. Lokalni ulični umjetnik Piskv (pravog imena Francesco Persichella) dobio je molbu da za ovogodišnje takmičenje osmisli djelo koje bi udahnulo novi život kvartu u italijanskoj prijestonici.

On je sarađivao sa volonterima iz lokalne zajednice kako bi kreirao novo djelo. Ono preko cijelog terena prikazuje igrača kako "zakucava“ unutar zidina čuvenog Koloseuma.

Ideja projekta je nastala iz samih linija urbanog konteksta. Posmatrao sam prostor odozgo i odlučio da ubacim konturu Koloseuma u okvir igrališta, jer sam mu želio dati snažan identitet. Iz Koloseuma izranja igrač koji izvodi zakucavanje, najpoznatiji potez u uličnoj košarci. Snagu dizajnu daju dinamične linije i žive boje, brišući sivu stvarnost koja je ranije dominirala igralištem - izjavio je 27-godišnjak.

Oslikani teren je sa površinom od 800 m² jedan od najvećih te vrste u Evropi. Ovaj dinamični grafit ga je pretvorio u živopisnu arenu punu energije.

Ovo igralište je uvijek bilo poznato u gradu. Iz svih drugih kvartova takođe dolaze ovdje da igraju, a zajednica je uvijek bila vrlo aktivna. Mladi ljudi, koji žive u nepovoljnim životnim okolnostima, pronašli su novu energiju i zajedno sa Piskvom doprinijeli da ovaj pomalo zapušteni teren, koji je godinama bio zaboravljen, doživi preobražaj - kaže Matteo Baruzzo, član košarkaške zajednice kvarta San Lorenzo.

Pročitajte više: LeBron James objavio najavu za „Space Jam: A new Legacy“

Izvor: klik.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori