Pita zeljanica omiljen obrok i uživa poseban status

Pita zeljanica
Foto; akter. ba - pita zeljanica

Pita zeljanica je jedno od onih jela koje u svim krugovima uživa poseban status. Vegani također mogu ovu pitu prilagoditi svoj režimu ishrane, a da pritom okusom ne zaostaje za onim standardnim.

Ipak donosimo jedan stari recept po kojem se pravi ova zeljanica

Potrebno je:

  • 1/2 kg zelja
  • 2 dl ulja
  • 25 dkg pavlake
  • 25 dkg mladog sira
  • kukuruzno brašno
  • 4 jajeta
  • so
  • jufke (tvrđe, pravite ih od 1/2 kg brašna)

Priprema:

Špinat očistite, operite i stavite u vodu "baci ključ". U procjeđen špinat dodajte kajmak, mladi sir, jaja, 1 dl ulja, kukuruzno brašno i so.

Lagano izmješajte sve sastojke.

Razvijte jufke prema receptu u nastavku teksta. Tepsiju pomastite.

Razvijene jufke pomastite, sipajte fil sa zeljem i polako zarolajte. Motajte je u krug i prebacite u tepsiju. Pecite 30-40 mon, ovisno o jačini rerne. Potom pitu izvadite isjecite, pospite s malo vrelog rastopljenog putera i nekoliko kašika vode, vratite u rernu i zapecite jos par minuta.

Kako napraviti jufke:

Potrebno: 1 kg brašna, so, kašika ulja, mlaka voda

Priprema: Prosijte brašno, napravite udubljenje na sredini i u njega dodajte malo soli, kašiku ulja, i 3 dl mlake vode. pomješajte, mijesite. Napravite tvrđe tijesto. Podjelite ga na 4 dijela, stavite loprice na brašno i pustite 1/2 sata da odstoji. Poslije razvijte od ovog tijesta jufke. Slatke jufke se prave na isti način, samo što se u brašno dodaje još i jaje.

Foto: akter.ba - u tijesto slatkih jufki ide jaje. Za slane jufke ne treba jaje

Jufke uvijek malo pustite da se prosuše.

Ukoliko želite potražiti više recepata posjetite stranicu Miris Kuhinje

Pročitaj više: Bajram za sofrom: Buredžici

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori