Bajram za sofrom: Buredžici

Buredžici su izvedenica od bureka (pita sa faširanim mesom), a najpoznatiji su u Sarajevu.

Buredžici
Recept koji je naša čitateljka našla u štampanom časopisu „Bajram za sofrom“

Buredžici su izvedenica od bureka (pita sa faširanim mesom), a najpoznatiji su u Sarajevu.

Buredžici su od jufke i faširanog mesa napravljeni paketići, koji se nakon pečenja posipaju jogurtom (i bijelim lukom ko voli) te se serviraju uz jogurt.

Donosimo vam jedan recept koji je naša čitateljka našla u štampanom časopisu „Bajram za sofrom“ izdanje 22.02.1991.godine. Časopis star punih 30 godina.

Buredžici

Potrebno:

½ kg mljevenog junećeg mesa

Dvije jufke

½ l kiselog mlijeka

Koji režanj bijelog luka

So

Masnoća

Priprema:

Jufke razvucite i pustite da se prosuše. Razrežite na dva dijela i pomastite ih.

Meso posolite i redajte ga na svaki dio jufke i to na rastojanju 6-8 cm. Savijte jufku u gužvu, izrežite je na burekčiće i slažite ih u tepsiju.

Pred kraj pečenja, buredžike prelijte kiselim mlijekom u koje ste dodali malo soli i  izrezani bijeli luk, te ih ponovo malo zapecite.

Prijatno!

Buredžici su od jufke i faširanog mesa napravljeni paketići, koji se nakon pečenja posipaju jogurtom (i bijelim lukom ko voli) te se serviraju uz jogurt.
Bosanska jela - foto akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori