Pita zeljanica je jedno od onih jela koje u svim krugovima uživa poseban status. Vegani također mogu ovu pitu prilagoditi svoj režimu ishrane, a da pritom okusom ne zaostaje za onim standardnim.
Ipak donosimo jedan stari recept po kojem se pravi ova zeljanica
Potrebno je:
- 1/2 kg zelja
- 2 dl ulja
- 25 dkg pavlake
- 25 dkg mladog sira
- kukuruzno brašno
- 4 jajeta
- so
- jufke (tvrđe, pravite ih od 1/2 kg brašna)
Priprema:
Špinat očistite, operite i stavite u vodu "baci ključ". U procjeđen špinat dodajte kajmak, mladi sir, jaja, 1 dl ulja, kukuruzno brašno i so.
Lagano izmješajte sve sastojke.
Razvijte jufke prema receptu u nastavku teksta. Tepsiju pomastite.
Razvijene jufke pomastite, sipajte fil sa zeljem i polako zarolajte. Motajte je u krug i prebacite u tepsiju. Pecite 30-40 mon, ovisno o jačini rerne. Potom pitu izvadite isjecite, pospite s malo vrelog rastopljenog putera i nekoliko kašika vode, vratite u rernu i zapecite jos par minuta.
Kako napraviti jufke:
Potrebno: 1 kg brašna, so, kašika ulja, mlaka voda
Priprema: Prosijte brašno, napravite udubljenje na sredini i u njega dodajte malo soli, kašiku ulja, i 3 dl mlake vode. pomješajte, mijesite. Napravite tvrđe tijesto. Podjelite ga na 4 dijela, stavite loprice na brašno i pustite 1/2 sata da odstoji. Poslije razvijte od ovog tijesta jufke. Slatke jufke se prave na isti način, samo što se u brašno dodaje još i jaje.
Jufke uvijek malo pustite da se prosuše.
Ukoliko želite potražiti više recepata posjetite stranicu Miris Kuhinje
Pročitaj više: Bajram za sofrom: Buredžici