Perzijska mačka: Vladarica nježne naravi

195327_shutterstock-75628549_ls
Foto: Shutterstock

Poznata po lijepom dugom krznu i nježnoj naravi, perzijska mačka vuče korjene iz današnjeg Irana koji je prije bio poznat kao Perzija. Smatra se jednom od najljepših ljubimaca!

Prvi put, ova ljepotica, privukla je pažnju europskih putnika koji su Perzijce vratili u Europu, još u 17. stoljeću. Vjeruje se da je za njen dolazak u Europu zaslužan italijanski putnik Pjetro dela Vale. O tome svjedoče njegovi zapisi s putovanja. Opisao je ovu mačku kao plavu (sivu), s veoma dugom i scilenkastom dlakom.  Do kraja 19. stoljeća stekle su veliku popularnost i osvojile mnoga srca. Uzgoji tokom svih ovih godina rezultirali su vrstom kakvu mi poznajemo danas. Njena glavna karakteristika je poslušnost. Ona voli mir i tišinu.

Prekrasan izgled

Uzgajivači su pažljivo razvijali perzijske mačke tokom stoljeća kako bi imale izgled kakav danas svi poznajemo. Perzijska mačka ima okruglu glavu, punije obraze, malo lice, velike oči i zaobljene uši.

Persijske mačke uzgajaju se u nizu boja koje su, za jednu mačku, vrlo posebne. Boje krzna uključuju tipične nijanse poput crne, smeđe i sive. Međutim, one mogu biti plave, lila i crvene! Zanimljivo, zar ne?

Boja očiju povezana je s nijansom dlake. Ovissno o boji krzna, perzijska mačka može imati plave, bakrene ili zelene oču. Čak i kombinaciju svih tih boja!

Perzijska mačka ima blagu narav

Ova vrsta mačke ima slatku i poslušnu narav. Žude za ljubavlju i vrlo su dragi. Vole da vrijeme provode sa svojim vlasnikom. Mir i nepromijenjivo okruženje savršeno odgovaraju ovoj vrsti. Ukoliko kući imate djecu, morate ih naučiti da poštuju njihove potrebe.

Važno je napomenuti činjenicu da persijske mačke nisu prikladne za lutanje na otvorenom. Osim što je možda više nikada nećete vidjeti ako neko drugi baci oko na nju, ona nije borac. Ne bi dobro prošla u susretu sa drugim mačkama ili psima. Životni vijek perzijske mačke je od 10 do 15 godina.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)