Oscar ne dolazi u BiH, ipak svi su ponosni na Jasmilu!

Ipak Oskar ne dolazi u BiH
Foto: EPA-EFE

Uprkos ovome, svi su ponosni na Jasmilu i ekipu filma

Američka akademija proglasila je dobitnike Oscara, a film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nije uspjela ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film. U Los Angelesu je jutros u dva sata po lokalnom vremenu počela 93. ceremonija dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu.

Bh. rediteljica takmičila se u kategoriji za najbolji strani film. U ovoj konkurenciji takmičila su se i ostvarenja: "Another Round", "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Pobijedio je "Another Round", film danskog reditelja Thomasa Vinterberga. Podsjetimo, filmski kritičari su pisali kako su ovo dansko ostvarenje i "Aida" najveći favoriti za zlatni kipić.

Podsjetimo, Jasmila Žbanić je, komentarišući nominacije za BAFTA-u i Oscare, istakla kako će, čak i ako ne osvoji ove nagrade, ostati vrlo zahvalna i sretna zbog nominacija koje su privukle reflektor javnosti prema BiH i temi genocida u Srebrenici.

"Sada vidimo kolika je moć Američke i Britanske akademije. Priču o Srebrenici smo ispričali cijelom svijetu, to je u svemu ovome najvažnije", rekla je rediteljica.

Mogu reći da smo učinili čudo da smo dovde došli. E, sad, ako gledamo realno, “Quo vadis, Aida?” je većini svjetskih filmskih medija naveden kao film koji “should win”. Dakle, onaj koji bi trebao pobijediti, a danski film “Another Round” proglašavaju filmom “will win”, dakle onim koji će pobijediti. To je i logično, jer se radi o dobrom filmu, reditelju koji je nekoliko puta bio nominiran za Oskara, u filmu igra slavni i fenomenalni glumac Meds Mikleson (Mads Mikkleson), kojeg Holivud obožava - istakla je Žbanić.

Jedan od najvećih oskarovskih favorita - film "Nomadland" pobjednik je ovogodišnjih Oscara sa čak tri zlatna kipića u tri važne kategorije.

"Nomadland" je osvojio Oscara za najbolji film, glavna glumica Frances McDormand kući je ponijela svoj četvrti Oscar, a redateljica Chloe Zhao itekako ima razloga za slavlje jer se upisala u povijest postavši tek druga žena koja je dobila Oscara za režiju.

Uprkos ovome, svi su ponosni na ekipu filma "Quo vadis, Aida?" i Jasmilu Žbanić.

Pročitaj više: Jasmila Žbanić u Los Angelesu čeka Oscara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori