Sutlija osnovno porijeklo vuče iz Turske, a kod nas se to jelo već odavno udomaćilo, tako da slobodno možemo reći da je to naša tradicionalna poslastica.
Sutlija ili sutlijaš dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.
Osnovni sastojci ove poslastice su: riža, mlijeko i šećer.
Dodaci mogu biti razni: razne vrste mlijeka, razni zaslađivači, dodaci kojima sutliju želite još više obogatiti. To je najčešće puding od vanilije, vanilin šećer i cimet.
Sutlija može biti potpuno zdrav obrok i za one osjetljive na laktozu i gluten. U tom slučaju umjesto običnog mlijeka koristite bademovo, kokosovo ili rižino mlijeko. Umjesto šećera možete dodati med i eto je ...odlična gluten free poslastica.
Sastojci:
- 150g riže
- 400 ml vode
- 700 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 20 g vanilin šećera ili 1 mahuna vanilije
- cimet
- prstohvat soli
Priprema:
Najprije staviti opranu rižu i vodu da kuhaju. Kuhati dok riža upije svu vodu, uz često miješanje. Dodati trećinu mlijeka i kuhati da se sjedini sa rižom. Dodati još mlijeka i nastaviti kuhati uz stalno miješanje. Dodati ostatak mlijeka, prstohvat soli i šećer i vanilin šećer. Miješati da ne zagori. Sve vrijeme podešavati temperaturu špareta. Kuhati ukupno oko 30 minuta.
Prije posluživanja, po želji posuti cimetom.
Pročitaj više: Begova čorba, kraljica među čorbama!