Općina Nevesinje je treća je po postotku ubijenih stanovnika Bošnjaka u proteklom ratu

Općina Nevesinje treća je po postotku ubijenih stanovnika Bošnjaka u proteklom ratu.
Spomen obilježje stradalim Bošnjacima

Nakon Srebrenice i Prijedora Općina Nevesinje treća je po postotku ubijenih stanovnika Bošnjaka u proteklom ratu.

Mnoga sela nevesinjske općine pretrpjela  su ogromne gubitke.

27. Juna 2021. godine u selu Kljuna obilježava se 29. godišnjica progona i stradanja bošnjačkog stanovništva s ovih prostora.

Podsjećamo da je na teritoriji Nevesinja u junu i julu mjesecu 1992.godine ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti i 14 osoba hrvatske nacionalnosti, ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu i Prijedor po procentu stradanja.

Spomen obilježje u selu Kljuna u Općini Nevesinje
Spomen obilježje u selu Kljuna u Općini Nevesinje

“Među ubijenima je i 26-ero djece, a neka od njih nisu imala ni ime, jer su rođena u zbjegu. „Nakon progona iz Nevesinja tokom agresije su ubijena još 42 civila tako daje ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35% stanovništva.

Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a što u ukupnom zbiru iznosi 13,7% a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507.

Samu brojku poginulih nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjski Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti.

Najmlađa beba je imala samo sedam dana, a najstarija osoba 92 godine.

Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljen i mučeni prije nego su ubijeni“, rekao je Šerif  Bojčić, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu”.

Brojne žrtve su pronađene u masovnim grobnicama i jamama, a porodice još uvijek tragaju za 120 njihovih najmilijih. Za ove stravične zločine su procesuirane samo dvije osobe.

Obilježavanjem godišnjice stradanja čuva se sjećanje na sve nedužne ljude koji su mučki ubijeni na svojim ognjištima, zatim na šehide koji su svoje živote dali branaći svoje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori