Obilježena 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva i BiH Safeta Zajke

Obilježena je 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, komandanta Safeta Zajke.

Tim povodom je kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović položio danas cvijeće i odao počast Zajki i njegovim saborcima na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad, kao i na mezaru ovog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Cvijeće je s Osmanovićem položio i kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Počast komandantu Zajki i njegovim poginulim saborcima ukazali su i predsjedavajući Skupštine Kantona Elvedin Okerić te nekoliko skupštinskih zastupnika.

Održana je i akademija u znak sjećanja na ovog bosanskohercegovačkog heroja i njegove saborce. Prigodnim govorom, učesnicima se obratio ministar Osmanović.

- Heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića kosa. Bio je borac za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od ključnih ljudi za odbranu našeg glavnog grada u najtežim danima opsade. Pored niza visokih komandnih dužnosti, svima nam je ostao u sjećanju kao legendarni komandant 2. viteške brigade. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i Ordena heroja oslobodilačkog rata. Proglašen je herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata i bio je jedan od najvažnijih i najomiljenijih komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedan od najvećih bosanskih sinova u odbrani naše države - rekao je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Naglasio je i da je nakon Zajkine pogibije, svim preživjelima ostavljeno u amanet da baštine tradiciju bosanskih gazija, ratnika u odbrani BiH 1992-1995. godine i da nikad ne zaborave borce koji su živote dali za odbranu Bosn i Hercegovine.

- Ne smijemo nikada zaboraviti heroje sa Žuči, njih se trebamo i moramo sjećati sve dok naša domovina BiH traje, a trajat će vječno - Osmanovićeve su riječi.

On je naglasio i obavezu da se sjećanje na sve bh. heroje, među kojima je i komandant Zajko, mora prenositi našoj djeci kako nam se ne bi desilo da zaboravimo prošlost jer tako rizikujemo da nam se nesreća kroz koju smo prošli ponovi.

- Izuzetno je važno čuvati uspomenu na komandanta Zajku i sve naše druge heroje koji su imali svijest, ali i beskrajnu hrabrost kad je to najviše trebalo. Tako doprinosimo kulturi sjećanja, a kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH. Upravo je to put i to su vrijednosti koje nas vode opštedruštvenom napretku. Neka je rahmet našem junaku Zajki, neka je rahmet i slava svim njegovim poginulim saborcima i svim braniocima naše jedine domovine Bosne i Hercegovine - kazao je ministar Osmanović.

I on je bio sudionik svih ratnih dešavanja teške 1993. godine kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, kada je u borbama za brdo Žuč živote izgubilo njegovih 17 saboraca.

Izvor: FENA

Pročitaj više:Obilježena mjesta stradanja u Istočnoj Hercegovini (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori