Ogroman priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu, hitno potrebno osoblje i respiratori

Najviše je umrlih bilo u decembru, čak 7313, te u novembru 6396,
Foto: Foto: Opća bolnica

Ogroman priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu, hitno potrebno osoblje i respiratori

Jučer i danas naglo se povećao priliv pacijenata sa Covidom u Opću bolnicu "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi na prijemnoj trijažnoj klinici gužva je poput odjeljenja Covid gdje je počelo smještanje pacijenata u hodnik.

Opća bolnica apelira na građane da novonastalu situaciju shvate najozbiljnije i da se striktno pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera. Traže od nadležnih da hitno ispune prethodne zahtjeve koje je Krizni štab Opće bolnice uputio nadležnom ministarstvu u vezi s prijemom osoblja i nabavkom opreme za potrebe četvrtog vala pandemije, javlja Klix.ba.

"Danas smo imali 60 pregleda i sedam prijema na odjelu Covid. Ovo nas iscrpljuje jer smo slabi sa osobljem i teško je sve to dobiti. Dolaze nam s uputnicama za testiranje, dolaze testirani i pozitivni i negativni, a mi smo" niste ovdje radi testiranja, već radi prijema onih koji su prošli trijažu ", objasnio je načelnik Odjela za zarazne bolesti Opće bolnice dr. Ednan Drljavić.

Također zahtijevaju da se poštuje već postignuti dogovor sa sastanka Kriznog štaba Kantona Sarajevo i čelnika zdravstvenih ustanova o hitnom otvaranju centralne prijemno-trijažne tačke, kako bi medicinsko osoblje moglo pomoći onim pacijentima koji su na bolničkom liječenju liječenje i izbjeći nepotreban pritisak na bolnicu.

"Potrebno nam je osoblje i oprema. Broj prijema je povećan, posebno ovog prvog dana vikenda, a očekuje se i drugi. Moramo opremiti i proširiti kapacitete, prije svega potrebno nam je tehničko i stručno osoblje, kao i kvalitetni respiratori . Sljedećih nekoliko dana ključni su za restrukturiranje kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na četvrti val pandemije ", objašnjava Drljević.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori