Odermatt ponovo dominira u Bormiju dok se Mayer povlači

Odermatt je nastavio svoju briljantnu super-G formu
Odermatt je nastavio svoju briljantnu super-G formu

Na brutalno brzoj i nezgodnoj stazi u Bormiju, Marco Odermatt (SUI) je postavio majstorsku klasu super-G skijanja za 2023. godinu na vrhu poretka Audi FIS Svjetskog kupa.

Bio je to čudan dan za sport, jer je austrijski velikan Matijas Majer najavio povlačenje tokom jutarnjeg pregleda snijega.

Ali 25-godišnji Odermatt je pokazao da je budućnost u dobrim rukama, nastavivši svoj duel sa Norvežaninom Aleksanderom Aamodtom Kildeom.

Odermatt je bio taj koji je prevagnuo, živeći opasno na strmoj, zaleđenoj stazi koja je svako skretanje činila izazovom. Gurao je kapije, ali je nekako ostao pod kontrolom i postavio vrelo vrijeme od 1:29:27.

Činilo se kao da niko ne može doći čak ni na sekundu od njega. Kilde – koji je sa Odermattom započeo zajednički vrh na vrhu superveleslala – riskirao je sve u svom pokušaju.

Norvežanin je napravio nekoliko finih okreta na strmoj gornjoj dionici, ali je napravio dvije velike greške pred kraj dok je pokušavao da izvuče dalje vrijeme.

Dva puta je zamalo pao, i zamalo je promašio kasnu kapiju, što je bilo dovoljno da ga ostavi na terenu u 8. mjestu.

Niko nije mogao da parira Odermattu tog dana, ali Vincent Kriechmayr (AUT) je bio najbliži. Nakon što je jučer pobijedio u spustu u Bormiju, njegova briljantna forma je nastavila snažnom serijom, završivši zaostatkom od +0,64.

Loic Meillard (SUI) je završio treći sa glatkim nizom, ali je i dalje imao ogromnih +1,22 minusa od lidera.

“Bila je to savršena vožnja, skoro, posebno od početka do cilja,” rekao je Odermatt. „Bila je to veoma teška trka, ledena, teška staza, trebalo je valjda pametno skijati i malo taktizirati, ali meni je išlo.

“Imao sam osjećaj da je brzo, ali da sam korak ispred. Jučer sam uvijek bio korak iza, a to mi čini mnogo lakšim.”

Aleksander Aamodt Kilde se mučio na teškoj stazi

Nakon što se juče nije utrkivao, Matthias Mayer je odlučio da se povuče u četvrtak ujutro. "Razmišljao sam da mogu da prestanem i ovo je bila dobra tačka za to, ne treba mi tačan razlog", rekao je.

„Veoma sam srećan zbog svoje karijere i poslednjih godina. Nisam počeo juče i dobra je stvar da odustanem.”

Kriechmayr je rekao da je to bilo čudno iskustvo za njegov tim. “Dao sam sve od sebe, ali to nije bio najlakši dan za nas. Matija je bio naš vođa i puno je pomogao mlađim momcima i svima nama, tako da nije bilo lako - rekao je.

“Marco je najbolji. On je fantastičan skijaš. Morate biti 100 posto da biste ga pobijedili jer je on nevjerovatan skijaš. On ide do kraja i zaista nam je teško da ga pobedimo. Ljudi su imali dosta problema u posljednjem dijelu staze, ali on je bio nevjerovatan.”

Meillard (SUI) je bio treći sa glatkim nizom, ali je i dalje imao ogromnih +1.22 u deficitu od lidera. Tehnička završnica mu je odgovarala. „Neverovatno je, znao sam da mogu da skijam brzo u super-G“, rekao je. „Uvijek sam dobro skijao ovde u Bormiju, tako da je stajati na podijumu ovde nevjerovatno.

“Okreti su bili lijepi. Nisam išao spust[juče], pa sam možda imao malo više nogu za guranje.”

Kilde je bio diplomatski po pitanju svog trkanja. “Bilo je teško, pokušavati da uhvatim skije,” rekao je. “Dao sam sve od sebe, ali to su male marže u ovom sportu. Odermatt je danas u svom svijetu. Tako je ledeno, ako izgubite stisak nemate šanse. Ali doći će nova šansa.”

Muška turneja Audi FIS Svjetskog kupa nastavlja se 4. januara slalomom u Garmišu. Super-G se vraća 13. januara u Wengenu.

Facebook

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)