Odermatt osvaja još jedan veleslalom

Skijanje muškarci

Marco Odermatt (SUI) slavi još jednu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isèreu u subotu. (Agence Zoom)

Švicarska zvijezda Marco Odermatt ponovo je pokazao da mu nema premca u veleslalomu, čineći to dva od dva ove sezone ubjedljivom pobjedom u francuskom ljetovalištu Val d'Isère u subotu10.12.2022. godine.

U prvoj veleslalomskoj utrci na turneji Svjetskog kupa za muškarce otkako je Odermatt 23. oktobra pobijedio na otvaranju sezone u Söldenu , 25-godišnjak je nastavio gdje je stao, pobijedivši Austrijanca Manuela Fellera za 1,40 sekundi sa Slovencem Zanom Kranjecom za 1,40 sekundi koji je stigao do trećeg mjesta.

Pobjeda je bila Odermattov sedmi trijumf u posljednjih 10 veleslalomskih utrka Svjetskog kupa s početka prošle sezone, i njegov šesti uzastopni podijum u tri discipline.

"Opet je bila velika borba, dao sam sve od sebe", rekao je Odermatt, koji je drugu sezonu zaredom osvojio veleslalom na stazi Face de Bellevarde. "Ovo je vjerovatno jedna od mojih najboljih trka ikada, tako da je ovdje velika pobjeda."

Olimpijski šampion u veleslalomu je izborio pobjedu sjajnom prvom vožnjom na stazi koju je postavio švajcarski trener Helmut Krug, koristeći čistu stazu sa narukvicom br. 2 da bi otvorio zaostatak od 0,45 sekundi u odnosu na Fellera.

Skijajući posljednji u drugoj vožnji, Odermatt je prkosio neravninama na stazi kako bi povećao svoju prednost u odnosu na Fellera u svakoj dionici i zabilježio odlučujuću pobjedu.

Podijum

"Ponovo sam rizikovao," rekao je Odermatt o pokušaju agresivne druge vožnje uprkos tome što je imao vremena. "Snijeg je bio mnogo bolji nego u prvoj vožnji. To mi je omogućilo da nastavim gurati."

Branilac ukupnog šampionata Svetskog kupa povećao je svoje vođstvo u ovosezonskoj potrazi za titulom na 140 poena u odnosu na norveškog kralja brzine Aleksandera Aamodta Kildea, koji se ne takmiči u tehničkim disciplinama u Val d'Iseru.

Nakon dvije briljantne vožnje, Feller je bio oduševljen time što je završio drugi, ali kao i svi Odermattovi rivali, ostao je da žali zbog dominacije švicarskog skijaša.

"Orijentirao sam se na Marka (u drugoj vožnji), ali on je jednostavno u drugoj ligi," rekao je Feller. “On je tako sjajan, tako mu je lako. Samo postaje sve bolji i bolji.

"Nisam 100 posto zadovoljan jer je 1,4 (sekunde) samo velika razlika u odnosu na prvog, ali rezultat je sjajan."

Nakon razočaravajuće i oprezne prve vožnje koja ga je ostavila na 11. mjestu, osvajač srebrne medalje na olimpijskom veleslalomu Kranjec je odbacio drugu vožnju kako bi se iskupio i preuzeo privremeno vodstvo.

Zatim se udobno smjestio u vodećoj stolici jer nijedan od sljedećih osam skijaša nije uspio da ga izbaci uprkos njihovoj prednosti u prvoj vožnji, garantujući mu mjesto na postolju.

"Prvu vožnju nisam skijao na granici, posebno u srednjem dijelu — previše sam skrenuo, nisam pustio skiju", rekao je Kranjec.

"Tako da znam šta treba da uradim u drugoj vožnji, ali nisam znao da će to biti dovoljno za podijum."

Norvežanin Atle Lie McGrath, koji je bio četvrti nakon prve vožnje, završio je samo 0,03 sekunde iza Kranjeca i na kraju je s podija srušen na četvrto mjesto.

U međuvremenu, domaći favorit Alexis Pinturault, koji je rođen 59 km od Val d'Isèrea u Moûtiersu, nije mogao dodati svoje četiri pobjede u Svjetskom kupu na stazi Face de Bellevarde i završio je 11., dok je saigrač Mathieu Faivre osvojio 23. mjesto.

Pratite nas na Facebook akter.ba - Odermatt osvaja još jedan veleslalom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)