Shiffrin nastavlja sa 81. pobjedom na Svjetskom prvenstvu

Shiffrin nastavlja sa 81. pobjedom na Svjetskom prvenstvu
Mikaela Shiffrin (SAD) nakon pobjede na svojoj 81. utrci Svjetskog kupa u Zagrebu u srijedu

Božićna pauza nije mogla zaustaviti pohod Mikaele Shiffrin ka historiji, a ispostavilo se da je i novogodišnji odmor bio nemoćan da ga zaustavi.

Američka superzvijezda nastavila je točno tamo gdje je stala u srijedu, dominirajući zagrebačkim slalomom za svoju petu uzastopnu pobjedu i 81. pobjedu u Svjetskom kupu, što je jedan manji od ženskog rekorda koji je držala njena bivša saigračica Lindsey Vonn.

Shiffrin je savladala proljetne uvjete kako bi osvojila svoju rekordnu petu utrku Svjetskog kupa za žene u glavnom gradu Hrvatske i prvu od 2019. godine, završivši ispred Slovakinje Petre Vlhove (+0,76s) i Šveđanke Anne Swenn Larsson (+1,21s).

"Danas sam se jako zabavila skijajući i to je zaista bilo moje najbolje skijanje - obje staze", rekla je Shiffrin.

"Ništa manje od najboljeg će uspjeti, a ja sam preuzeo sve rizike koji su mi bili potrebni i onda sam to zakucao na finišu."

Shiffrinin u pobjednički niz uključuje pobjede u superveleslalomu u St. Moritzu prije Božića, dva veleslaloma i slalom u Semmeringu između Božića i Nove godine, a sada i prvi od dva zagrebačka slaloma po neuobičajeno toplom vremenu.

Uslovi su rezultirali spuštanjem startnih vrata i mekim snijegom pod nogama, što je zateklo mnoge vrhunske atletičare u prvoj vožnji na strmom terenu na kraju staze.

Shiffrin, koja je skijala posljednja među najboljim nosiocima u prvoj vožnji sa br. 7, izbjegla je veće greške koje su napravile njene rivalke i povela od 0,23 sekunde u odnosu na Swenn Larsson.

Amerikanka je potom podigla svoju igru na novi nivo u revanšu, skijajući gotovo besprijekornu vožnju kako bi povećala svoju prednost u svakom međudjelu i krstarila do pobjede.

"Zaista sam zadovoljna kako sam se osjećala na mojim skijama u ovim uslovima," rekla je Shiffrin. "Mislim da je to bila najuzbudljivija stvar dana, da sam se tako dobro osjećala na skijanju kada je malo mekše."

Shiffrin vozi po mekom snijegu u Zagrebu

Olimpijska prvakinja u slalomu Vlhova, pobjednica posljednja tri zagrebačka slaloma, bila je treća nakon prve vožnje i pomaknula se na jedno mjesto uz sjajnu drugu vožnju, ali još uvijek traži svoju prvu pobjedu u sezoni.

„Naravno da želim da uvek pobeđujem“, rekla je Vlhova. „Ali ove godine, Mikaela je zaista jaka i ako želite da je pobedite, morate da skijate savršeno u obe vožnje."

"A pogotovo u prvoj vožnji nisam bila tako savršena, napravila sam nekoliko grešaka."

Kao pretposljednja trkačica u drugoj vožnji, Swenn Larsson je bila udobno ispred Vlhove vodećih vremena cijelim putem, ali greška u donjoj trećini staze ju je koštala šanse da preuzme vodstvo.

"Na kraju sam pokušala da se fokusiram na to šta da radim (s obzirom na uslove) i da se borim do kraja", rekla je Svenn Larsson.

„Tako je bilo i kada sam odnijela svoju prvu pobedu u Killingtonu (u novembru) — nisam se osjećala dobro, imala sam grešaka, ali ipak, borila se do kraja i to sam uradila i danas i sada sam na podijumu tako da je zaista lijepo."

Švajcarkinja Wendy Holdener napredovala je sa šeste nakon prve vožnje agresivnom drugom vožnjom i završila četvrta, propustivši podijum za 0,17 sekundi.

U četvrtak će se u Zagrebu održati još jedan slalom, što znači da će Shiffrin morati čekati samo 24 sata prije nego što prva pokuša da izjednači Vonnin rekord.

U trenutnoj formi, malo ko bi se kladio protiv nje.

Facebook

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori