Rudari proveli noć na otvorenom, očekuju da će protest danas biti još masovniji

Očekuju masovnije proteste

BIH

ZENICA

Rudari proveli noć na otvorenom, očekuju da će protest danas biti još masovniji

FOTO: FENA

Husić očekuje da im se, kako je kazao, na današnjem prorestu masovno priključe radnici zeničkog rudnika

Stotinjak rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, predvođeni predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, proveli su noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Sinan Husić, koji je nakon jučerašnjeg cjelodnevnog protesta također s rudarima ostao na Trgu BiH, odlučili su kako danas neće zvati komorate iz ostalih šest rudnika ugljena u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH.

Husić očekuje da im se, kako je kazao, na današnjem prorestu masovno priključe radnici zeničkog rudnika.

– Nastavljamo pozivati gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se očituje o jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica – kazao je Husić.

Podsjetio je kako je Gradsko vijeće Zenice jučer jednoglasno dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od gradonačelnika Kasumovića da u što skorije vrijeme deblokira račun tog preduzeća te da se u narednih 30 dana, sa Upravom EPBiH i ZD RMU Zenica, dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate

Tri miliona

Radi se o oko tri miliona KM duga za zatezne kamate za plaćene obaveze za naknadu korištenja komunalnog – gradskog zemljišta, koju je, još 2018. godine, Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim te je ukinuta. RMU Zenica je isplatila glavnicu duga prije više od dvije godine.

Husić napominje da su ovi protesti usmjereni na poslodavce u EPBiH te ZDRMU Zenica, ali da se u ovom trenutku “ključ rješenja” nalazi kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

– Rudnik i radnici ovog rudnika zaslužili su da Grad i u ovoj situaciji iskaže malo korektni odnos – kazao je Husić.

Najkvalitetniji prijedlog, dodao je, smatraju onaj koji su prije dva dana oni uputili, a kojim se traži mogućnost otplate duga na rate te deblokadu računa i isplatu plaće rudarima Zenice.

Dodao je kako nije zadovoljan činjenicom da su neki federalni zastupnici tokom jučerašnjeg dana politizirali ovu situaciju te je napomenuo kako su iskazali svoju odlučnost da se ne dozvoli pokretanje stečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica. Jutros je rudare obišao i direktor RMU Zenica Mensur Hukić, koji nije mogao kazati ništa novoga te je dodao da i on iščekuje dogovor i deblokadu računa, kako bi isplatili plaće svojim radnicima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)