Obraćanje visokog predstavnika Schmidta: Ovo je zadnji poziv da se urazume

Politika

Ispred institucija OHR-a danas se održala konferencija za medije na kojoj se obratio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

Javnost i mediji nestrpljivo su očekivali ovo obraćanje, s obzirom na trenutnu političku blokadu u zemlji i spekulacije da će Schmidt iskoristiti svoje Bonske ovlasti kako bi riješio krizu.

Njegovo obraćanje javnosti pogledajte OVDJE.

  • Ustavni rok za formiranje vlade je istekao. To znači da rezultati izbora ne mogu biti u potpunosti provedeni iako postoji podrška većine u oba doma Parlamenta FBiH za glasanje o vladi. Nakon brojnih razgovora podsjetio bih sve političke aktere da omoguće institucijama da rade svoj posao. Posebno imajući u vidu da nastavak rada sadašnje vlade koja je u tehmičkom vladom već četiri godine ne bi održavalo volju glasača. Federacija se nalazi u političkom zastoju, rascjepu između političkih blokova. Ovo je borba političkih stranaka za moć a ne radi se o borbi za opstanak nekog naroda.
  • Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto predviđeno u Ustavu i to se mora poštovati. Ova borba između političkih stranaka za moć se mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi, etnonacionalističke taktike zastrašivanja neće pomoći da FBiH krene naprijed. Većina ljudi koju sam upoznao spremna je da sarađuje i ide naprijed samo kada bi im političari prestali govoriti da to ne rade.
  • Trenutni zastoj ne može potrajati. U suprotnom demokratija ovdje nema smisla. Federacija mora funkcionirati jer nam je jaka FBiH potrebna za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje u ovom kritičnom trenutku da bi se ova situacija mogla nastaviti. Ova zemlja ima šansu kroz kandidatski status za EU i to mora iskoristiti za dobrobit svojih građana.
  • Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani svoje stranačke interese. Odgovorni političari moraju raditi konstruktivno jesu li u vlasti ili opoziciji. Očekujem da političari dođu do rješenja i prevaziđu zastoj i formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine. Ovo je posljednji poziv da se urazume, bez obzira na koga se ovo odnosi. Očekujem da će se ovo uskoro upješno riješiti – poručio je Schmidt.

Pročitajte i ovo: UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS DRŽAVE!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)