UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS DRŽAVE!

POLITIKA

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović bio je uvodničar i objasnio je povod protesta.

Mi smo se odlučili da napravimo ad-hoc proteste jer je nužno da imamo rano upozorenje kada je riječ o nagoviještenim potezima visokog predstavnika, jer ako se to desi imaćemo masovne proteste. Zašto smo se mi kao Krug 99 opredijelili na ovo? Ako se vratimo unazad, vidjećemo da nivo naše reakcije nije bio adekvatan. Uvjereni da će visoki predstavnik u osnovnoj namjeri ići ka tome da BiH ide ka Briselu, ispostavilo se da je on vratio tri koraka nazad u odnosu na stepen demokratizacije. Ovo su gorka iskustva i zato smo se odlučili da reagujemo iako nemamo do kraja jasne informacije šta će on poduzeti. Obratila nas i činjenica da se ispostavilo da su stranke, bar kada je riječ o ovim pitanjima, jasne i imaju kritički odnos – kazao je Kulenović.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu kazala je da energično zahtjevaju da zlonamjerni političari i diplomate predstavnici međunarodne zajednice odmah prestanu sa miješanjem u društveno politički život naše zemlje namećuci standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji.

Poruka zapadnim diplomatama: nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnih diplomata, koji svojim greškama zemlju vode u nestanak. Pošaljite nam nekoga sposobnog i objektivnog da obavlja funkciju visokog predstavnika umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčević. Poruka N-torci: nemojte testirati naše strpljenje borbom za vaše fotelje jer time ugrožavate opstojnost domovine – rekla je Zornić.

Aktivista Suad Đozić kaže da stranke i pojedinci svih boja i obilježja borbom za lične ambicije dopuštaju izborni inžinjering.

Ide se na to da HDZ može zauvijek upravljati procesima u državi bez obzira na broj glasova jer ko dobije 2/3 Hrvata u Mostaru postaje vladar Federacije. Schmidtovim potencijalnim odlukama kanton bi postao nadređen entitetu. Manjina će dobiti vlast nad većinom. Vrijeme je da shvatimo da upravo sada bijemo presudnu bitku za spas države – upozorava Đozić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)