IZ donijela nove naredbe: Hutba do pet minuta, online mekteb i obustava mevluda

Medžlis IZ u Sarajevu donio nove naredbe vezane za obavljanje vjerskih aktivnosti u džematu, rad imama, muallima i hatiba.

Kako su rekli, na temelju zahtjeva muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije. Uprava za vjerske poslove donijela je odluku da će se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (KS) organizirati uz prisustvo imama i članova džematskog odbora. Hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do 5 minuta.

"Ova instrukcija stupa na snagu od subote, sutra i važit će do daljnje! Odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (KS) i donošenja druge odluke", kažu iz Islamske zajednice.

Također navode da se u instrukcijama zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa. Također i naredbe nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.

"Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi. Mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega će biti odgođeni i obustavljeni", navode iz Islamske zajednice.

Dženaze će se, ističu, i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Povećan broj zaraženih: Zbog COVID-19 nove mjere u tržnim centrima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori