Sljedeća velika stvar u elektroničkim komunikacijama mogla bi biti – jakna

I

straživači su razvili fleksibilnu, izdržljivu elektroničku tkaninu koja na sebi može prikazivati slike i komunicirati s vašim pametnim telefonom. Sljedeća stvar mogla bi biti jakna.

Međunarodni tim istraživača razvio je tkaninu koristeći pamuk pomiješan s provodljivim i luminiscentnim vlaknima koji mogu osvijetliti određena područja za izradu jednostavnih slika, poput tekstualnih poruka ili interaktivnih karata za navigaciju.

Fleksibilno, prozračno i postojano

Tkanina koristi solarnu energiju za punjenje baterija, a njome se može upravljati putem tipkovnice od tkanine osjetljive na dodir. 

Tkanina služi kao zaslon zahvaljujući elektroluminiscentnim čvorovima koji nastaju tamo gdje se isprepliću provodna i luminiscentna vlakna (Huisheng Peng)

Elektronički tekstil s velikim zaslonom koji bi mogao imati primjenu u komunikacijama, navigaciji i zdravstvenoj zaštiti detaljno je opisan u časopisu Nature. Ovaj tekstil je fleksibilan, prozračan i postojan, što ga čini idealnim materijalom za praktičnu upotrebu.

Stvaranje velikih zaslona integriranih s funkcionalnim, nosivim, fleksibilnim i izdržljivim  sustavima bio je izazovan zadatak.

Tkanina se može integrirati s tipkovnicom osjetljivom na dodir i prikupljati sunčevu energiju

Uobičajeni čvrsti materijali za prikaz nisu baš kompatibilni s tekstilom jer ne podnose prirodne deformacije koje se javljaju s nošenjem i pranjem kada se tkanina. Ovaj novi dizajn utkao je sva vlakna s pamukom i tako je stvoren zaslon od tkanine.

Zaslon utkan u materijal

Huisheng Peng i kolege proizveli su tkaninu za prikaz dugačku 6 metara i široku 25 centimetara. Ova tkanina na sebi prikazuje interaktivnu kartu, a može i slati i primati poruke putem Bluetooth veze s pametnim telefonom.

Tkanina se pretvara u zaslon zahvaljujući elektroluminiscentnim točkama koje nastaju tamo gdje se provodna i luminiscentna vlakna susreću u tkanini. 

Nakon 1000 ciklusa savijanja, istezanja i prešanja, performanse velike većine elektroluminiscentnih jedinica ostale su stabilne. Uz to, svjetlina elektroluminiscentnih jedinica ostala je stabilna nakon 100 ciklusa pranja i sušenja.

Istraživači u sljedećoj fazi namjeravaju izraditi sljedeću generaciju elektroničkih komunikacijskih alata, s aplikacijama za navigaciju i zdravstvenu zaštitu.

Sljedeća velika stvar u elektroničkim komunikacijama mogla bi biti - jakna.

Pročitaj više: Tehnologija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori