Nova istraživanja o COVID-u pokazuju da pacijentima treba snimati mozak

Otprilike jedan od 100 pacijenata hospitaliziranih s COVID-19 razvije komplikacije na centralnom nervnom sistemu, prema novom istraživanju koje zahtijeva brže snimanje mozga pacijenata.

Moždani udari i krvarenja u mozgu su među potencijalno fatalnim komplikacijama koje su povezane s COVID-19 u onome što je opisano kao najveća multiinstitucionalna međunarodna studija te vrste do sada.

Istraživanje je predstavljeno u utorak na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA).

„Puno je napisano o ukupnim plućnim problemima (plućnim) vezanim za COVID-19, ali ne govorimo često o drugim organima koji mogu biti zahvaćeni“, rekao je profesor Scott Faro.

"Naša studija pokazuje da komplikacije centralnog nervnog sistema predstavljaju značajan uzrok morbiditeta i smrtnosti u ovoj razornoj pandemiji", upozorio je glavni autor.

Profesor Faro je započeo svoju istragu nakon što je otkrio da postoji samo relativno mali broj slučajeva koji predstavljaju osnovu za većinu postojeće literature o komplikacijama na centralnom nervnom sistemu kod pacijenata sa COVID-19 u bolnici.

Zajedno sa svojim kolegama analizirao je skoro 40.000 slučajeva bolničkih pacijenata – primljenih između septembra 2019. i juna 2020. – koji su bili pozitivni na virus u sedam američkih i četiri zapadnoevropske univerzitetske bolnice.

Od podataka kojima je tim imao pristup, pacijenti su imali prosječnu starost od 66 godina i bilo je dvostruko više muškaraca nego žena.

Za sve ove pacijente najčešći uzrok prijema u bolnicu bila je zbunjenost i promijenjeno psihičko stanje, praćeno groznicom, a mnogi od njih su imali i druge probleme uključujući hipertenziju, srčane bolesti i dijabetes.

Od slučajeva koje su analizirali, pronašli su 442 akutna neuroimaging nalaza za koje su rekli da su najvjerovatnije povezani s virusnom infekcijom, što predstavlja stopu incidenata od 1,2% u velikoj grupi pacijenata.

"Od svih pacijenata koji su imali snimke kao što su magnetna rezonanca ili CT mozga, pregled je bio pozitivan otprilike 10% ", rekao je profesor Faro.

"Učestalost od 1,2% znači da će nešto više od jednog od 100 pacijenata primljenih u bolnicu sa COVID-19 imati neku vrstu problema s mozgom", upozorio je.

Od ovih problema, najčešća komplikacija je bio ishemijski moždani udar, sa incidencom od 6,2%, praćen intrakranijalnim krvarenjem u 3,72% i zatim encefalitisom sa 0,47% - koji se odnosi na upalu mozga.

"Istraživači su također otkrili mali postotak neobičnih nalaza, kao što su akutni diseminirajući encefalomijelitis, upala mozga i kičmene moždine i sindrom stražnje reverzibilne encefalopatije, sindrom koji oponaša mnoge simptome moždanog udara", navodi RSNA. .

"Važno je znati tačnu učestalost svih glavnih komplikacija centralnog nervnog sistema", rekao je profesor Faro, dodajući: "Vjerovatno bi trebao postojati nizak prag za naručivanje snimanja mozga za pacijente sa COVID-19."

PROČITAJTE VIŠE: Covid soj – Omicron nastavlja da se širi. Slučaj pronađenim u Australiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)