Covid soj – Omicron nastavlja da se širi. Slučaj pronađenim u Australiji

Omicron se pojavio jer se mnoge zemlje u Evropi već bore s porastom zaraze Covid-19, a neke su ponovno uvele ograničenja društvenih aktivnosti kako bi pokušale zaustaviti širenje.

Novi soj koronavirusa Omicron brzo se širi svijetom, s dva slučaja otkrivena u Australiji, iako je sve više zemalja pokušalo da se zatvori uvođenjem ograničenja putovanja.

Zdravstveni zvaničnici u najmnogoljudnijoj australskoj državi, Novom Južnom Velsu, rekli su da su dva putnika koja su u subotu navečer stigla u Sydney iz južne Afrike bila pozitivna na Omicron varijantu koronavirusa.

Obje osobe su bile asimptomatske, potpuno vakcinisane i u karantinu, saopštio je NSW Health. Još 12 putnika iz južne Afrike također je bilo u 14-dnevnoj hotelskoj karantinu, dok je oko 260 drugih putnika i članova posade upućeno u izolaciju.

Slučajevi iz Australije bili su najnoviji pokazatelj da bi varijantu moglo biti teško obuzdati.

Prvi put otkriven u Južnoj Africi, od tada je otkriven u Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu. Austrija je u nedjelju vodila istragu o sumnjivom slučaju.

Otkriće Omikrona, koje je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala "varijantom zabrinutosti" prošle sedmice, izazvalo je zabrinutost širom svijeta da bi mogao odoljeti vakcinaciji i produžiti skoro dvogodišnju pandemiju Covid-19.

Omicron je potencijalno zarazniji od prethodnih sojeva, iako stručnjaci još ne znaju hoće li uzrokovati manje ili više teške Covid-19 u odnosu na druge sojeve.

Zemlje su uvele val zabrana ili ograničenja putovanja u južnu Afriku.

U najdalekosežnijem nastojanju da zadrži varijantu podalje, Izrael je kasno u subotu najavio da će zabraniti ulazak svim strancima i ponovo uvesti antiterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi zaustavio širenje varijante.

Premijer Naftali Bennett rekao je da će zabrana, do odobrenja vlade, trajati 14 dana. Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti više informacija o tome koliko su vakcine efikasne protiv Omikrona.

Mnoge zemlje su uvele ili planiraju ograničenja putovanja iz južne Afrike. Južnoafrička vlada osudila je ovo u subotu kao nepravedno i potencijalno štetno za njenu ekonomiju - rekavši da je kažnjena zbog svoje naučne sposobnosti da rano identifikuje varijante koronavirusa.

U Britaniji, gdje su dva povezana slučaja Omikrona identificirana u subotu povezana s putovanjem u južnu Afriku, vlada je najavila mjere u pokušaju suzbijanja širenja, uključujući stroža pravila testiranja za ljude koji dolaze u zemlju i zahtijevaju nošenje maski u nekim okruženjima.

Njemačka pokrajina Bavarska također je u subotu objavila dva potvrđena slučaja ove varijante. U Italiji, Nacionalni zdravstveni institut saopštio je da je slučaj nove varijante otkriven u Milanu kod osobe koja dolazi iz Mozambika.

Iako epidemiolozi kažu da je ograničenje putovanja možda prekasno da zaustave cirkulaciju Omikrona, mnoge zemlje - uključujući Sjedinjene Države, Brazil, Kanadu, zemlje Evropske unije, Australiju, Japan, Južnu Koreju i Tajland - najavile su zabranu putovanja ili ograničenja u južnoj Africi.

Više zemalja uvelo je takve ograničenja u nedjelju, uključujući Indoneziju i Saudijsku Arabiju.

Zamjenik meksičkog sekretara za zdravstvo, Hugo Lopez Gatell, rekao je da su ograničenja putovanja od male koristi kao odgovor na novu varijantu, nazivajući mjere koje su neke zemlje poduzele "nesrazmjernim".

“Nije dokazano da je virulentniji ili da izbjegne imuni odgovor izazvan vakcinama. Oni utiču na ekonomiju i dobrobit ljudi”, rekao je u subotu na Tviteru.

Omicron se pojavio jer se mnoge zemlje u Evropi već bore s porastom zaraze Covid-19, a neke su ponovno uvele ograničenja društvenih aktivnosti kako bi pokušale zaustaviti širenje.

Nova varijanta je također bacila svjetlo na velike razlike u stopama vakcinacije širom svijeta. Iako mnoge razvijene zemlje daju treću dozu stimulatora, manje od sedam posto ljudi u zemljama s niskim prihodima primilo je prvu vakcinu protiv Covid-19, prema medicinskim grupama i grupama za ljudska prava.

Seth Berkley, izvršni direktor GAVI Vaccine Alliance, koji zajedno sa SZO-om predvodi COVAX inicijativu za zalaganje za pravednu distribuciju cjepiva, rekao je da je to neophodno kako bi se spriječila pojava više varijanti koronavirusa.

Iako još uvijek trebamo znati više o Omikronu, znamo da sve dok je veliki dio svjetske populacije nevakcinisan, varijante će se i dalje pojavljivati, a pandemija će i dalje biti produžena”, rekao je u izjavi.

PROČITAJTE VIŠE: Zbog novog soja koronavirusa, ograničena putovanja širom svijeta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori