Japan i Izrael uvode ograničenja putovanja zbog omikron soja

Nacije širom svijeta nastojale su u ponedjeljak zadržati novi soj omikrona zabranama putovanja i daljnjim ograničenjima, iako ostaje nejasno što to znači za pandemiju COVID-19.

Japan je najavio da će obustaviti ulazak svim stranim posjetiocima, dok su se novi slučajevi soja koju su prije nekoliko dana identificirali istraživači u Južnoj Africi pojavili čak i u Hong Kongu, Australiji i Portugalu.

Portugalske vlasti su istraživale da li bi neke od tamošnjih infekcija mogle biti među prvim prijavljenim slučajevima lokalnog prijenosa izvan južne Afrike.

Ipak, mnogi su pokušali učiniti upravo to, čak i protiv podsticanja Svjetske zdravstvene organizacije, koja je primijetila da zatvaranje granica često ima ograničen učinak, ali može izazvati pustoš u životima i sredstvima za život.

Malo se zna o njemu, uključujući i to da li je zarazniji, vjerojatniji da će uzrokovati ozbiljne bolesti ili je u stanju izbjeći zaštitu vakcinama.

Dok je početni globalni odgovor na COVID-19 kritiziran kao spor i nasumičan, reakcija na novu varijantu došla je brzo.

"Ovog puta svijet je pokazao da uči", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izdvajajući za pohvale južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosa.

"Analitički rad i transparentnost Južne Afrike i dijeljenje njegovih rezultata bili su neophodni za omogućavanje brzog globalnog odgovora. Bez sumnje je spasio mnoge živote", rekla je ona.

SZO je također pohvalio Južnu Afriku i Bocvanu što su brzo upozorile svijet na prisutnost nove varijante - a mnogi su upozorili da ne bi trebali biti kažnjeni zbog svoje brzine, pogotovo jer se možda nikada neće saznati kada i gdje je nova verzija prvi put objavljena gore.

Slučajevi su već prijavljeni u Belgiji, Danskoj i Holandiji, prije nego što su portugalske vlasti identifikovale 13 slučajeva omikrona među članovima tima profesionalnog fudbalskog kluba Belenenses.

Vlasti su izvijestile da je jedan član nedavno otputovao u Južnu Afriku. Njegova utakmica protiv Benfike tokom vikenda prekinuta je na poluvremenu zbog nedostatka igrača.

Karantena je takođe postala problem kada je holandska vojna policija morala da uhapsi muža i ženu koji su napustili hotel u kojem su držani nakon što su bili pozitivni i ukrcali se u avion za Španiju.

"Karantina nije obavezna, ali pretpostavljamo da će se ljudi ponašati odgovorno", rekla je portparolka Petra Faber.

Ne rizikujući, Japan, koji tek treba da otkrije bilo kakve slučajeve omikrona, ponovo je uveo granične kontrole koje je ranije ovog mjeseca ublažio za kratkoročne poslovne posjetioce, strane studente i radnike.

"Poduzimamo taj korak kao hitnu mjeru predostrožnosti kako bismo spriječili najgori scenario u Japanu", rekao je premijer Fumio Kishida o mjerama koje počinju u utorak. Japan je svoju granicu držao zatvorenom za strane turiste iz svih zemalja.

Izrael je odlučio zabraniti ulazak strancima, a Maroko je rekao da će obustaviti sve dolazne letove na dvije sedmice počevši od ponedjeljka.

Uprkos globalnoj zabrinutosti, naučnici su upozorili da još uvek nije jasno da li je omikron alarmantniji od drugih verzija virusa koji je ubio više od 5 miliona ljudi. A u nekim dijelovima svijeta, vlasti su se kretale u suprotnom smjeru.

Španija nalaže 10-dnevni karantin
Španija je uvela desetodnevni obavezni karantin za posjetioce koji dolaze iz sedam južnoafričkih zemalja, gdje je prvi put otkrivena nova varijanta koronavirusa omikron.

Obavezna izolacija se odnosi na putnike iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea koji u Španiju stižu direktno ili sa presjedanjima u drugim zemljama.

Ministar vanjskih poslova José Manuel Albares rekao je da će više od 200 državljana koji su bili u regiji i čiji su letovi otkazani biti vraćeni u Španiju na letovima koji još uvijek saobraćaju za dijelove Evrope.

Malezija i Novi Zeland planiraju ponovno otvaranje


U Maleziji su zvaničnici pokrenuli djelomično ponovno otvaranje mosta koji ga povezuje sa gradom-državom Singapurom. Novi Zeland je najavio da će nastaviti s planovima za ponovno interno otvaranje nakon višemjesečnog zatvaranja, iako također ograničava putovanja iz devet južnih afričkih zemalja.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da ne predviđa nikakva daljnja ograničenja, a barovi, restorani i teretane u Aucklandu mogu se ponovo otvoriti od četvrtka kasno, čime je okončana blokada zbog korona virusa koja je počela u avgustu.

"Prošli smo kroz protekle dvije godine COVID-a u boljoj formi nego bilo gdje u svijetu", rekao je Ardern, ukazujući na niske stope smrtnosti, rastuću ekonomiju i visoke stope vakcinacije.

Dr. Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje u Sjedinjenim Državama, u međuvremenu je rekao da još nema podataka koji ukazuju na to da nova varijanta uzrokuje ozbiljniju bolest od prethodnih varijanti COVID-19.

Collins je ponovio nekoliko stručnjaka rekavši da bi vijesti trebale natjerati sve da udvostruče svoje napore da koriste alate koje svijet već ima, uključujući vakcinaciju, dopunske injekcije i mjere kao što je nošenje maski.

SAD od ponedjeljka zabranjuju putovanja iz Južne Afrike i sedam drugih južnoafričkih zemalja. "To će nam dati vremenski period da poboljšamo našu spremnost", rekao je vrhunski stručnjak za zarazne bolesti Sjedinjenih Država, dr. Anthony Fauci, o zabrani emisije ABC "Ove sedmice".

Fauci kaže da će biti potrebno još otprilike dvije sedmice da dobijemo preciznije informacije o prenosivosti, ozbiljnosti i drugim karakteristikama omikrona, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

PROČITAJTE VIŠE: Moderna – nova vakcina za Omicron mogla biti spremna početkom 2022.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)