Ne propustite: Večeras izlazi rijetki sezonski “Plavi mjesec”

Ne propustite: Večeras izlazi rijetki sezonski "Plavi mjesec"
Foto: scitechdaily.com

Ovog mjeseca ćemo vidjeti pun Mjesec, poznat nekim ranim indijanskim plemenima na sjeveroistoku Sjedinjenih Država kao Mjesec jesetra.

Naziv je dobio po Mjesecu jer su se velike jesetre iz velikih jezera i drugih velikih jezera lakše hvatale u ovo doba godine. Ali to nije sve! Takođe ćemo videti Plavi Mesec!

Svi smo čuli izraz "jednom u plavom mjesecu", koji se obično odnosi na nešto što se rijetko dešava. Plavi Mjeseci se ponekad događaju na Zemljinom noćnom nebu, što dovodi do ove fraze. Ali šta je Plavi Mjesec?

Pa, imamo dvije vrste Plavih Mjeseca - mjesečne i sezonske.

Mjesečni Plavi Mjesec je drugi pun Mjesec u kalendarskom mjesecu sa dva puna Mjeseca. Zatim, postoji sezonski Plavi Mjesec - treći Pun Mjesec u astronomskoj sezoni koji ima četiri Puna Mjeseca.

U astronomiji godišnje doba je vremenski period između solsticija i ekvinocija, ili obrnuto. Svako godišnje doba - zima, proleće, leto ili jesen - traje tri meseca i obično ima tri puna meseca, sa razmakom od 30 dana. Budući da je junski pun Mjesec došao samo nekoliko dana nakon junskog (ljetnog) solsticija, vidjet ćemo četiri puna mjeseca u tekućoj ljetnoj sezoni, koja se završava na septembarsku ravnodnevnicu 22. septembra.

Treći pun Mjesec - naš sezonski Plavi Mjesec - dogodit će se 22. avgusta. Svi puni Mjeseci su nasuprot Suncu, gledano sa Zemlje, rastući potpuno osvijetljeni po lokalnom vremenu oko zalaska sunca i zalazeći oko izlaska Sunca.

Možda se pitate da li Mjesec zaista poprima plavu boju. Pa, Plavi Mjeseci koji su plave boje izuzetno su rijetki i nemaju nikakve veze s kalendarom ili Mjesečevim fazama; ne moraju biti ni puni Mjeseci. Kada se dogodi Mjesec plave boje, plava boja je rezultat kapljica vode u zraku, određene vrste oblaka ili čestica koje su u atmosferu bacile prirodne katastrofe, poput vulkanskog pepela i dima. Takođe, Mjeseci plave boje na fotografijama izrađuju se pomoću posebnih plavih filtera za kamere ili u softveru za naknadnu obradu.

  1. indonezijski vulkan Krakatoa izazvao je erupciju toliko veliku da su je naučnici uporedili sa nuklearnom bombom od 100 megatona. Pepeo od eksplozije u Krakatoi popeo se čak do 80 kilometara u atmosferu. Mnoge od ovih čestica pepela mogu biti veličine oko 1 mikrona, što bi moglo raspršiti crveno svjetlo i djelovati kao plavi filter, što rezultira da Mjesec izgleda plavo.

Mjeseci plave boje pojavljivali su se godinama nakon erupcije 1883. Poznato je da mnogi drugi vulkani kroz istoriju, pa čak i požari, utiču na boju Mjeseca. Općenito, za stvaranje plavkastog Mjeseca čestice prašine ili pepela moraju biti veće od oko 0,6 mikrona, što raspršuje crveno svjetlo i omogućava plavom svjetlu da slobodno prolazi. Nakon svega navedenog, ono što nazivamo Plavim Mjesecom obično izgleda blijedo sivo, bijelo ili žućkasto - poput Mjeseca bilo koje druge noći.

Općenito, Plavi Mjeseci javljaju se svake 2 do 3 godine. Naš posljednji Plavi Mjesec bio je 31. oktobra 2020. - u noći Noći vještica. Mars je bio crven i veoma velik, budući da je bio bliže Zemlji, a viđen je na nebu u blizini Plavog Mjeseca. Slučajno će se ovogodišnji Plavi Mjesec ponovno pojaviti u blizini planeta, ali ovaj put Jupiter i Saturn! Drugi Plavi Mjesec nećemo vidjeti do avgusta 2023.

Izvor: scitechdaily.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori