NASA-in rover uočio je ‘ćudan’ kamen na Marsu

Volimo se čuditi velikim prirodnim lučnim stijenama na Zemlji. Pa, postoji mala verzija na Marsu i jednako je divna. NASA -in rover Curiosity dobro je pogledao stijenu čudne teksture koja se odupire silama vjetra i eroziji na crvenom planetu.

Znatiželja istražuje krater Gale, dom impresivne planine zvane Mount Sharp. Rover je prošli tjedan napravio kratki pogled na tanak, raščupan luk, a građanski znanstvenik Kevin Gill spojio je slike u mozaik.

NASA -ina planetarna geologinja Abigail Fraeman opisala je prizor kao "posebno hirovitu sliku zanimljive stijene" u ažuriranju misije rovera.

"I dalje sam zaslijepljen teksturama koje vidimo, posebno rasprostranjenošću izbočina i grudica veličine centimetara koje vire iz temelja", rekao je Fraeman.

Rover trenutno provjerava prijelaznu zonu između "jedinice koja nosi glinu" (područje bogato mineralima gline) i "jedinice koja sadrži sulfat" (soli gipsa i Epsoma su primjeri sulfata).

Oba područja nagovještavaju potencijalno vodenu prošlost u regiji i od interesa su za znanstvenike koji istražuju je li Mars nekada mogao biti nastanjiv za život mikroba.

Vidno polje za slike luka je samo oko 6,5 inča (16,5 centimetara), pa to znači da je cijela formacija prilično mala. Prema planetarnoj geologinji Michelle Minitti, osjetljivi luk vjerojatno se sastoji od materijala otpornog na eroziju.

Krater Gale prašnjavo je i vjetrovito mjesto, a kameni krajolik pokazuje znakove toga.

Marsovska geologinja Gwénaël Caravaca komentirala je luk na Twitteru, rekavši da se može vidjeti kao zmija, rogovi ili soj DNK.

Gledanje poznatih oblika u nasumičnim objektima omiljena je zabava ljubitelja Marsa, budući da sljedbenici roverovog brata i sestre "Ustrajnost" dobro znaju iz nedavnog pogleda na šaljivi nadimak "stijena od stražnjice".

a view of the earth from space: This small, textured arch is in the Gale Crater on Mars, as seen by NASA's Curiosity rover. NASA/JPL-Caltech/LANL/Kevin M. Gill
© Provided by CNET

Curiosity istražuje krater Gale od 2012. Luk pokazuje da postoji još mnogo vizualnih i geoloških čuda koje bi rover veteran mogao otkriti dok se uspinje uz podnožje planine Sharp.

PROČITAJTE VIŠE: NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori