Ne biste se NIKAKO trebali svađati pred djecom! Evo i zašto

Kako se bolje raspravljati?

Little sad girl depressed with parents arguments, frustrated daughter feels upset offended while mom and dad fighting at background, family conflicts negative impact on child, divorce and kid concept
Foto: Freepik

Uz veći stres tokom pandemije, normalno je da parovi imaju više rasprava nego inače. Međutim, šteti li vašoj djeci kada svjedoče roditeljskoj raspravi? Stručnjaci kažu da nije važno da li se svađate, već način na koji to radite. Svakako savjetuju da se ne biste trebali nikako svađati pred djecom.

Ne utiče samo pandemija na stres. Tu su podjele, klimatske promjene, posao i ekonomija. Ne treba nam puno da budemo dovedeni do krajnjih granica. Navike i sinice koju su nam ranije bile samo iritantne, sada nas lako mogu dovesti do rastrojstva.

Socijalna izoliranost samo dodaje „ulje na vatru“  jer je na raspolaganju manje lokacija koji utiču na smanjenje stresa. Rezultat toga je, više raspravljanja. Ali šta se dogodi kad djeca svjedoče svađi? Je li u redu svađati se ispred njih? Jedan od glavnih problema koji se pojavio tokom pandemije jeste nedostatak privatnosti za parove.

Konstruktivna rasprava roditelja ponekad može biti korisna. Za onaj dio problema za koji postoji rješenje, dolazak pred svoju djecu može biti prekrasna lekcija o tome kako odrasli zajedno rješavaju probleme.

Svađa je oblik komunikacije. Neslaganje i potreba za rješenjem prirodni su i dio porodičnog života.

Greška koju čine mnogi roditelji, jeste započinjanje svađe pred djecom, ali ne i završavajući je pred njima. Misle da je bolje "ostaviti je tamo" ili je odnijeti u drugu sobu. Realnost je da djeca imaju koristi od rješenja. Ključ je, međutim, znati kako se svađati pred svojom djecom.

Kako se bolje raspravljati

Naučite prihvatati nesuglasice kao dio porodičnog života i usredotočite se na njihovo održavanje. Razumijevanje je ključna stvar, jer istraživanja pokazuju da česti, žestoki i neprijateljski sukobi roditelja mogu utiecati na djetetovo mentalno zdravlje i dovesti do problema u odnosima, problema u ponašanju i povećane agresije.

Evo nekoliko načina na koje stručnjaci preporučuju rješavanje argumenata, posebno kada su djeca prisutna.

Usredotočite se na svoje disanje.  To će vam pomoći da ne izgubite živce i ne postanete uznemireni, što će vam omogućiti da više kontrolišete svoje osjećaje.

Foto: Freepik

Slušajte svog partnera. Možda osjećate da je vaš partner u potpunosti kriv, ali na taj način nećete dobiti rješenje. Stručnjaci kažu kako je važno dati partneru priliku da podijeli svoje misli u neosuđujućem okruženju prije nego što odgovori.

Odaberite prave riječi. Koristite fraze poput "mislim" i "osjećam". Stručnjaci kažu da će ovo pomoći vašem partneru da shvati odakle dolaze emocije. Također je manje prijeteće, pokazuje ranjivost i omogućuje angažman umjesto da se druga osoba osjeća napadnutom.

Odlučite se za pravi trenutak. Možda ste htjeli razgovarati o nečemu, ali vaš je partner upravo završio radni poziv. Možda ćete poželjeti reći: "Htio/la sam razgovarati o nečemu, ali sada nije vrijeme." Pronađite trenutak kada ćete oboje moći razgovarati o tom pitanju bistre glave.

Ne koristite destruktivne metode. To uključuje verbalnu i fizičku agresiju, tihi tretman ili intenzivne svađe koje se mogu pokazati uznemirujućima, pa čak i štetno za djecu.

Razmislite o djeci. Postoje slučajevi kada se vaše dijete možda želi uključiti, čak i glumeći suca, govoreći jednom roditelju da se ljuti na drugog ili tražeći da oba roditelja prestanu. U takvim situacijama važno je da odmah pokušate prestati.

Nesuglasice između roditelja dogodit će se bez obzira na sve. Često će djeca biti svjedoci svađe. Ali roditelji se mogu svađati na zdrav način pokazujući da se mogu iskazati različiti osjećaji i riješiti problemi bez lupanja vratima ili ružnih riječi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori