Povrće i mališani: Kako ih natjerati da jedu zdravije?

How-to-get-your-child-to-eat-more-vegetables_Tipsmom
Foto: Tipsmom

Svaki roditelj želi da se njegovo dijete hrani zdravo, ali to nije uvijek moguće. Forsiranje može izazvati kontraefekat, pa mnogi prije ili kasnije popuste dječjim željama. Bez brige! Postoje razni načini da natjerate djecu da jedu povrće.

Nova australijska studija pokazala je da postoji vrlo jednostavan način da djeca zavole povrće. Naučnici Univerziteta Dikin ispitali su 72 osnovaca o tome kakvu hranu vole da jedu.

Prije svega, djeca su bila spremnija da pojedu cijelu mrkvu, nego nasjeckanu. U prosjeku je to značilo da su pojeli 10 posto više cijelih komada povrća nego nasjeckanog. Očigledno će radije pojesti cijelu mrkvu, nego istu količinu nasjeckanu u tanjir - kaže dr Dži Lijem, vođa istraživanja.

Također, djeca će pojesti više ako imaju više hrane u tanjiru,. Međutim ovo ponekad može izazvati i suprotan efekat. Lijem kaže da će djeca pojesti manje čokolade ako im je izlomite na sitnije komade.

Pored toga, djeca će rado pojesti hranu ukoliko je spremljena u raznim oblicima i bojama. Tako da, recimo, možete spremiti patlidžan i tikvice ako ih servirate u tanjir, a da ste prethodno pomoću interesantnih kalupa sa geometrijskim oblicima napravili figurice kakve vaša djeca obožavaju.

Izvor: zdravarica.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori