Medicinski problem astronauta tjera NASA -u da otkaže “svemirsku šetnju”

NASA je ove sedmice otkazala planove za šetnju svemirom izvan Međunarodne svemirske postaje zbog medicinskog problema s jednim od astronauta koji bi se trebao pridružiti izletu, rekli su dužnosnici agencije u ponedjeljak (23. kolovoza).

"Manji medicinski problem" koji uključuje NASA -in astronaut Mark Vande Hei razlog je odgode svemirske šetnje, napisala je američka svemirska agencija u ažuriranom izdanju.

Vande Hei i njegova posada Akihiko Hoshide iz Japanske agencije za svemirska istraživanja (JAXA) trebali su u utorak izaći izvan postaje kako bi laboratorij u orbiti pripremili za novi solarni niz.

"Ovo pitanje nije hitna medicinska pomoć", napisali su dužnosnici NASA -e u ažuriranju. "Svemirska šetnja nije osjetljiva na vrijeme, a članovi posade nastavljaju napredovati s drugim poslovima na stanici."

NASA -ini timovi sada rade na utvrđivanju vremena za premještanje svemirske šetnje usred gužve za svemirsku postaju. Svemirska letjelica SpaceX Cargo Dragon trenutno bi trebala u subotu lansirati misiju opskrbe CRS-23 na stanicu NASA-e.

Rusija u međuvremenu planira poslati kozmonaute na niz svemirskih šetnji od idućeg tjedna kako bi dovršili instalacijske radove na najnovijem ruskom modulu stanice, nazvanom Nauka, koji je pristao u postaju ranije ovog mjeseca.

Tijekom planiranog izlaska u svemir, Vandei Hei i Hoshide trebali su instalirati komplet za izmjene na lučkoj strani glavne rešetke nalik na okosnicu svemirske postaje.

Komplet će omogućiti ugradnju novog tipa solarnog krila, nazvanog Međunarodna svemirska stanica Roll-Out Solar Array, kako bi se pojačalo električno napajanje stanice.

Novi niz bit će treći od šest novih solarnih krila za nadogradnju elektroenergetskog sustava postaje.

Pripremni radovi na solarnim nizovima, zajedno s drugim zadacima, sada će morati pričekati dok se ne odredi novo vrijeme svemirskog hoda, rekli su dužnosnici NASA -e.

PROČITAJTE VIŠE: NASA-in rover uočio je ‘ćudan’ kamen na Marsu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori