Zašto biste trebali koristiti svilene jastučnice?

izvor: pexels.com
izvor: pexels.com

Uz niz rituala ljepote i proizvoda za njegu kože na koje se oslanjate za bolju kožu, prelazak na svilene jastučnice jednostavna je zamjena koja će se možda isplatiti vašoj kosi i koži, barem prema nekim stručnjacima za uljepšavanje.

Svilene jastučnice nisu baš jeftine pa smo, razgovarali sa stručnjacima o potencijalnim blagodatima ove jastučnice, uključujući dermatologa i frizera. Nastavite čitati u nastavku kako biste saznali mogu li svilene jastučnice pomoći vašoj kosi i koži.

Koji je to sastav ove jastučnice?

Većina jastučnica izrađena je od pamuka ili mikrovlakana, a isporučuju se u kompletu posteljine. Možete kupiti i svilene ili satenske jastučnice, koje imaju glatku teksturu od pamuka i mikrofibre i namijenjene su boljoj kosi ili koži.

Svilene jastučnice izrađene su, naravno,svile koja je od prirodnog proteinskog vlakna od svilenih crva, što znači da omogućava prolaz zraka. Svila je skuplja od pamuka i drugih vrsta vlakana, zbog čega su svilene jastučnice također skuplje od drugih.

Satenske jastučnice su jeftinije od svile, jer se saten može izrađivati od raznih vlakana ispletenih na određeni način da bi se dobio "sjajni" satenski osjećaj i efekt, prema proizvođaču Lily Silk. Saten je obično napravljen od poliestera i ima sličnu glatku teksturu kao svila, ali je općenito manje prozračan.

Prednosti svilene jastučnice za kosu

Većina nas se ujutro probudi s raščupanom kosom, što može biti grozno ako ste noć prije proveli puno vremena u oblikovanju kose.

To je zato što se dok se okrećete u toku sna i kosa trlja o jastučnicu, uzrokujući trenje koje može dovesti do zapetljavanja, pa čak i pucanja.

Svilene jastučnice mogu pomoći u očuvanju oblika vaše kose i održavanju glađe kose od tradicionalne pamučne jastučnice, tvrde frizeri.

"Svilene jastučnice smanjuju trenje i ne upijaju toliko vlage, stoga mogu smanjiti kovrčanje i pomoći vam da održavate vlagu [u kosi] tokom cijele noći", kaže Joseph Maine.

Svi različiti tipovi kose koji mogu imati koristi od svilenih jastučnica, ali osobama s finom, kovrčavom ili plavom kosom može biti od posebne pomoći.

"Plava kosa ima tendenciju da bude lomljivija, tako da će svila spriječiti veće štete. Također, kovrčava kosa ima tendenciju da se kovrča od trenja pamuka, tako da će svila umjesto toga pomoći kosi da" klizi "."

Ako imate masnu kosu, svilena jastučnica možda nije najbolji izbor, jer će pamučna jastučnica bolje upijati ulje, prema Aguirreu. Svilene jastučnice bit će korisnije ako imate suhu kosu ili imate lom.

Blagodati svilene jastučnice za kožu

Prema Heather Marianni, stručnjakinji za ljepotu i osnivačici Beauty Kitchen-a, svilene jastučnice mogu pomoći ljudima s aknama, jer svilena jastučnica noću uzrokuje manje trenja na licu od pamuka. "Zbog toga što je nježna tkanina pruža olakšanje čak i najosjetljivijoj koži", kaže Marianna.

Kada kupujete svilene jastučnice, primijetit ćete mnogo marketinških tvrdnji da jastučnice mogu pomoći vašoj koži da izgleda bolje i spriječiti bore, ali prema dermatologinji Caren Campbell, nauka koja stoji iza tih tvrdnji nije čvrsta.

Campbell ohrabruje pacijente da se usredotoče na cjelokupni kvalitet spavanja i rutinu njege kože umjesto jastučnica kako bi postigli željene rezultate. "Važnije je voditi dobru higijenu spavanja i dobro se naspavati, jer nedovoljno spavanja skraćuje telomere koji su marker za starenje vaših hromozoma", kaže Campbell.

Kada je riječ o aknama, "bolja opcija je raditi dobru rutinu njege kože protiv akni koja podržava retinoid i benzoil peroksid", kaže Campbell.

Zbog brige oko starenja kože ili bora, ona preporučuje "rutinu protiv starenja koja uključuje mineralnu kremu za sunčanje, retinoid i antioksidans, kao i izbore načina života koji sprečavaju starenje, poput izbjegavanja sunca, nepušenja, vježbanja i zdrave prehrane", kaže ona.

PROČITAJTE VIŠE: Osjetljiva koža tokom zime: 7 savjeta za održavanje sjaja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori