Osjetljiva koža tokom zime: 7 savjeta za održavanje sjaja

Osjetljiva koža, tokom oštre zime zahtjeva posebnu njegu kože. Zima nam je uveliko stigla, a vrijeme je da dosadnoj, suhoj i blijedoj koži vratimo sjaj. Hladno vrijeme i niska razina vlage rezultiraju suhim zrakom koji bi mogao biti oštriji za osobe s osjetljivom kožom. Grijanje, kao i vrući tuševi mogu dodatno ugroziti vlagu u zraku. Sada se možete posvetiti i dodatno pobrinuti za svoju kozu, slijedeći osnovne rutine kako bi ona ostala blistava tokom cijele godine. Ovi jednostavni trikovi i prirodni savjeti upravo su ono što trebate slijediti.

1. Operite lice mlakom vodom

Vrući tuševi u hladnim danima mogu učiniti puno štete za vašu kožu. Vruća voda čini vašu kožu suhom. Učinci su još nepovoljniji za osjetljivu kožu lica. Iako ne trebate preći na kupke s hladnom vodom, definitivno kožu lica možete spasiti tako što ćete je oprati mlakom vodom. Na ovaj način ne biste osjetili hladnoću, a također neće doći do ispiranja prirodnih ulja s lica.

Izvor: freepik.com
Vruća voda učinit će vašu kožu suhom

2. Redovito se hidrirajte

Hidratacija je jedan od najvažnijih koraka do sjajne kože. Ona osigurava da koža ne gubi prirodno ulje koje tijelo proizvodi. Odaberite prirodne hidratantne kreme poput kokosovog ulja, ricinusovog ulja, maslinovog ulja, krastavaca i dr. Ova prirodna hidratantna sredstva, ne samo da će pomoći vašoj koži da ostane hidratizirana, već će joj pomoći i da prirodno sjaji.

3. Pijte dovoljno vode

Tijelo se zimi osjeća manje dehidrirano, zbog čega nam se tokom ove sezone često ne pije voda. Međutim, gubimo vodu iz tijela na toliko načina, a da toga nismo ni svjesti. Upravo iz tog razloga, važno je napuniti se vodom čak i tokom hladnih zimskih dana. Osjetljiva koža bit će vm zahvalna i dobit ćete blistavu kožu. Uzmite mlaku vodu s malo limunovog soka kako biste postigli najbolje rezultate.

4. Noću nahranite kožu

Ako želite vidjeti zdravu kožu, ne zaboravite je nahraniti noću kada se odmarate oko 7-8 sati. Prepustite se dubokoj hidrstaciji uljima prije spavanja kako biste se mogli probuditi s sjajnom kožom.

Izvor: freepik.com
Vlaženje je jedan od najvažnijih koraka do sjajne kože

5. Obavezno napravite piling

Prirodni piling trebao bi biti glavna stvar u zimskoj njezi. Dodavanjem pilinga vašoj sedmičnoj njezi lica, uklonit ćete perutanje uzrokovano mrtvim stanicama kože. Koristite se magijom iz kuhinje kako biste, ne samo nadopunili kožu, već joj omogućili i stvaranje novih stanica.

6. Neka bude prirodno

Uvijek je važno što više koristiti prirodne sastojke. Korištenje hemijski napunjenih proizvoda dugoročno može samo pogoršati vašu kožu. Stoga se uvijek odlučite za kuhinjske sastojke koji će vašu kožu nahraniti iznutra.

7. Čišćenje je važno, ali važnije je adekvatno čišćenje

Sredstva za čišćenje obično suše vašu kožu, pa ih pametno odaberite. Nakon čišćenja, ne ostavljajte kožu bez kreme duže od 30 sekundi, jer je to može dehidrirati, što dovodi do povećane suhoće. Čim očistite lice, nanesite tonik i hidratantnu kremu kako biste mu osigurali vlagu.

Ovi praktični savjeti pomoći će vam da prođete zimske dane lagano i pružiti vam blistavu i sretnu kožu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori